23 / 04 / 2024

9 ayda konaklamaya 2.3 milyar TL'lik yatırım!

9 ayda konaklamaya 2.3 milyar TL'lik yatırım!

TÜROB tarafından yapılan araştırmalara göre, yatırımlarda 9 ayda proje sayısı azalırken, yatırım tutarı ise yüzde 7.5 yükseldi.



Turist sayısında meydana gelen rekor artışlar, konaklama sektörüne olumlu yansıdı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından yapılan araştırmalara göre, konaklama sektörü yatırımlarında 9 ayda proje sayısı azalırken, yatırım tutarı yüzde 7.5 yükseldi. Antalya ve İstanbul’un yatırım talebinde yaşanan ağırlığı ise devam ediyor. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ocak-eylül döneminde Türkiye'de 27 şehirde toplam 17 bin 942 yataklı 73 yeni otel projesi, teşvik belgesi aldı. Yeni projeler için 2 milyar 322 milyon TL yatırım yapılması öngörülüyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre toplam tutar 2 milyar 158 milyon TL olan 47 ilde toplam 20 bin 691 yataklı 134 yeni proje için başvuru yapıldı.

‘3 YILDIZLI’LAR İLK SIRADA 

Yılın 9 ayında teşvik belgesi alan oteller içinde 3 yıldızlı oteller toplam 23 otelle ilk sırada bulunuken, kapasite plarak 10 bin 436 otelle 5 yıldızlı oteller ilk sıraya yerleşti. Yatırım tercihlerinde Antalya ve İstanbul’un yıllar boyunca devam eden ağırlıkları bu yıl da sürdü. 2019 yılının 9 aylık döneminde toplam yatırım tutarı 816 milyon TL olan 16 otel projesiyle Antalya, ilk sıraya yerleşti. İstanbul, toplam 192 milyon TL tutarında 10 projeyle ikinci, 129 milyon TL’lik 9 projeyle Muğla da üçüncü sırada yer alıyor.

ARTIK YENİLEMELERE ÖNEM VERİLMELİ 

Açıklamada ifadeleri kullanılan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, bu yıl Anadolu şehirlerinde yer alan yatırımlarda yavaşlamanın dikkati çektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Ancak en fazla yatırım yapılan İstanbul, Antalya ve Muğla’nın, yatırımlarda yine en fazla talep çeken şehirler olduğunu görüyoruz. Buralarda artık yeni yatırımlardan çok renovasyona, yani yenilemelere önem verilmesi gerektiğini ısrarla belirtiyoruz.” 

EN ÇOK TALEP BU YIL DA ANTALYA VE İSTANBUL’A

Geçtiğimiz 2 yılın gözdesi konumunda bulunan Karadeniz’e, özellikle Trabzon’a yapılan yatırımlar yaşandı. Bu yıl ocak-eylül döneminde Sakarya, 4 projeyle öne çıkarken, geçtiğimiz yılın tamamında 14 projeyle en fazla konaklama yatırımı alan üçüncü il olan Trabzon’da bu yıl 9 ayda başvuru sayısı 3’e ulaştı. Yine geçen yılın gözde yatırım illerinden Van da yavaşladı. Antalya ve İstanbul’un ise yatırımlardaki ağırlığı sürdü.


Geri Dön