19 / 03 / 2024

AB'ye inşaat çeliği ihracatında yüzde 99 artış!

AB'ye inşaat çeliği ihracatında yüzde 99 artış!

Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumundaki Türkiye, daralan iç pazar ve ilave vergiler sebebi ile çöken ABD ihracatının ardından, en büyük pazarı konumundaki Avrupa Birliği'nde de önemli kayıplar yaşama riski ile karşı karşıya.



İç pazarını korumak amacıyla çelik ürünleri ithalatına uygulanacak kotaları bugün oylayacak olan AB, mevcut taslağa göre Türkiye'ye özellikle inşaat çeliğinde sert kısıtlamalar öngörürken; söz konusu kotalar AB'ye inşaat çeliği ihracatında yüzde 60'ın üzerinde daralmaya neden olabilecek. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Türk çelik üreticilerinin daralan talep nedeniyle vardiya sayılarını düşürerek ve bakım çalışmalarına giderek üretimi azalttığı bu dönemde, AB'nin özellikle inşaat çeliğinde Türkiye'ye uygulamayı planladığı kotalar sektörde çok daha fazla üretim düşüşlerine neden olabilir.

Avrupa Çelik Birliği (Eurofer) verilerine göre, 2018 Kasım sonu itibarıyla AB Türkiye'den 797 bin ton inşaat çeliği ithal etti. Bu tutar 2017'nin aynı döneminde 400 bin ton olarak kaydedilmişti. Buna göre AB'nin Türkiye'den yaptığı inşaat çeliği ithalatı geçen yıl ilk 11 ayda yüzde 99 artış gösterdi. Türkiye AB'nin inşaat çeliği ithalatında ilk sırada yerini almayı başardı. 

ABD'nin getirdiği vergiler sebebi ile rekabette zorlanan birçok ülkenin çelik ihracatçısı da, Türkiye gibi AB pazarına yönelmiş; bunun ardından Birlik, kendi üreticisini korumak için geçen yıl Temmuz ayında bazı geçici kotaları uygulamaya koymuştu.


Geri Dön