28 / 03 / 2024

Adalar Belediyesi Yassıada ve Sivriada için sit alanı demedi!

Adalar Belediyesi Yassıada ve Sivriada için sit alanı demedi!

Adalar Belediyesi 'SİT'TİR DİYEMEDİ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Yassıada ve Sivriada'nın imar planlarındaki değişiklik isteğini onaylayan kararının arkasında CHP'li Adalar Belediyesi'nin de olduğu ortaya çıktı...



İstanbul 5 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, geçen yıl Yassıada'nın Tarihi SİT AlaV nı' kapsamından çıkarılmasına karar vermişti. Anıt1ar Kurulu'nun 1979 yılında tarihi SİT alanı ilan ettiği adaya imar yolunu açan Koruma Bölge Kurulu kararının altında, Adalar Belediyesi Plan jl Proje Müdürü Sumru Süslü'nün imzasının da bulunduğu ortaya çıktı. Koruma Bölge Kurulu üyesi olan Süslü'nün Yassıada'nın tarihi SİT alanından çıkarılması için yapılan oylamada Başkan Mustafa Farsakoğlu'nun bilgisi dahilinde 'evet'oyu verdiği belirtildi. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Başkan Mustafa Farsakoğlu, "Tarihi SİT'in kaldırılması o kadar önemli değil" dedi. Farsakoğlu, "Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar değişikliğini, bu karara dayanarak değil, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yapİşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun'a dayanarak aldı" şeklinde konuştu. 


Başbakan istedi Başbakan Erdoğan, Yassıda'nın SİT kapsamından çıkarılmasından bir süre sonra, Yassıada'nın 'demokrasi adası' olacağını, Yassıada ve Sivriada'da oteller, villalar, toplantı salonları ve müze yapılacağını açıkladı. Başbakan'ın açıklamalarının ardından, projenin hayata geçmesi için düğmeye basıldı. Gerekli hukuki ve idari çalışmalar da tamamlanarak, iki ada 27 Nisan 2011'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Ada'nın doğal yapısını bozmayacak şekilde yapılacak tesisler arsa büyüklüğünün yüzde 65'ini geçmeyecek. 


İsminin açıklanmasını istemeyen, İstanbul 5 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyesi, gazetemize yaptığı açıklamada, "Yassıada hâlâ 1. dereceden doğal SİT alanı. Sivriada ise 3. dereceden arkeolojik SİT alanıdır. Fakat tarihi SİT'in kaldırılması, doğal ve arkeolojik sit alanı olma özelliğinin kaldırılmasının yolunu açar" bilgisini verdi. 

'Ses çıkarmayacaktı ama...' Adalar'ın CHP eski İlçe Başkanı Avni Kurtuldu, "Başkan Farsakoğlu samimi değil; daha önce bu iki adanm sorumluluğunun Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi'ne verilmesini istemişti. Eğer bu iki talebi gerçekleşseydi, adaların imara açılmasına ses çı- karmayacaktı. Ancak iki ada Kültür Bakanlığı'na * devredilince tepki gösterdi. İmara açılmasını istemeyen kişi, bu alanların tarihi SİT alanlığının dırılmasına 'evet' demezdi. Hem 'tarihi doku bozulacak' diyor, hem de tarihi SİT özelliğini kaldırıyor. Zaten başta Büyükada olmak üzere diğer adalardaki çarpık yapılaşma da Başkan Mustafa Farsakoğlu'nun eseridir" şeklinde konuştu. 


Geçen Pazar günü Adalar Forumu yüzlerce kişiyle Yassıada ve Sivriada'ya giderek adaların imara açılmasını protesto etmişti. Eyleme katılan Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Yassıada ve Sivriada'nın yapılaşmaya açılması halinde, tarihi ve doğal dokunun zarar göreceğini ve tahribatın diğer adalara da sıçrayacağını söylemişti. 


Aydınlık/DERYA DERVİŞ 


Geri Dön