29 / 03 / 2024

Adana'da konut projeleri Kuzey'de yoğunlaşıyor!

Adana'da konut projeleri Kuzey'de yoğunlaşıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Adana Şube Sorumlusu Ayşe Atar tarafından hazırlanan rapora göre; konut projeleri genellikle Kuzey Adana'da, TAG otoyolunun kenarında yoğunlaşıyor



 

 

 

Adana Kuzey'e doğru büyümekte olup, yeni konut projeleri genellikle Kuzey Adana'da, TAG otoyolunun kenarında yoğunlaşırken, Kent Karaisalı yoluna doğru genişlemiştir. Özellikle göl manzaralı olan bölgeler yatırım açısından daha fazla tercih edilmektedir. Ancak  Adana  bölgesi içerisinde göl manzaralı birçok alanın imarsız ve yaban hayatı koruma bölge alanı içerisinde olması ile ilgili yatırımcılar; mecliste olan yasanın olumlu sonuçlanmasıyla birlikte bölgede büyük rantların oluşacağı görüşünde hemfikir olmuşlardır.

 

 

Bölgenin dezavantajları var mı

Adana gelişme alanı açısından büyük değişimler yaşasa da bu hızlı yapılaşma sistemi, yanlış imar düzenlemeleri ve imar planlarını da beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda oluşan sorunun farkında olan yetkililer, her ölçekteki imar planı ve uygulamalarında iptal kararı almış, yeni plan çalışmalarına başlamıştır. Ancak bu durum yatırımcıları oldukça yavaşlatmış özellikle hava mania planı kriterlerine göre mevcut çalışan inşaat şantiyelerinin durdurulduğu bir dönem yaşanmasına sebep olmuştur. Mevcut imar yönetmeliği ile ilgili Adana Mimarlar Odası’nın açtığı davalar sonucu ilgili mahkeme  7.006 F maddesi, 8.002.1 maddesi, 3.003 maddesi ile ilgili yönetmeliği durdurma kararı almıştır. Bu durum Adanalı yatırımcıları oldukça yavaşlatmıştır.

 

 

 

Adana ilinde  diğer önemli bir sorun haline gelen Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile ilgili beklenen meclis kararı da yatırımcıları heyecanlandırmaktadır. Ancak medyada Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın tamamen kaldırılmasının söz konusu olmadığı bilgileri yer almaktadır. Onaylı imar planlarına göre, alanın yaban hayatı geliştirme sahası statüsünün mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine kadar daraltılmasının, yatırımcıların sahasını genişleteceği düşünülmektedir.

İmar planlama sürecinin uzun sürmesi, devam eden mahkemeler yatırımcıların planlarını yavaşlatmasına ve hatta durdurmasına sebep olmaktadır.

Adana’da Site ve Konut Anlayışı

2005 yılında, önce üç büyük şehirde başlayan markalı konut akımı zamanla tüm Anadolu kentlerini sarmıştır. Son yıllarda tam bir değişim sürecine giren Adana'da da bir çok markalı konut projesi yükselmiştir. Adana'da yaşanan bu hızlı değişim süreci Adanalıları site hayatına yönlendirmiş, 2006 yılından itibaren site içi konutları tercih eden Adanalılar için değişimi en zor parametre konut büyüklükleri olmuştur. Son bir yıldır daha sık olmakla birlikte, 1+1, 2+1 konut projelerinin temelleri atılmıştır. Çekirdek aile kimliğine bürünmüş olsa da büyük evlerde yaşamaya devam etmek isteyen kullanıcıları da unutmayan markalı konutlar üreten inşaat firmaları, site içerisinde sosyal donatı alanlarıyla donatılmış projelerinde  4+1, 5+1, dubleks konut tiplerine de projelerinde yer vermektedir.

 

* TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Emlakkulisi.com için hazırlanmıştır.


Geri Dön