29 / 03 / 2024

Adana’daki müteahhitlik sorunları konuşuldu!

Adana’daki müteahhitlik sorunları konuşuldu!

Ankara’da düzenlenen ve inşaat sektörünün problemlerinin ele alındığı çalıştaya katılan AKAMDER, Adana’daki müteahhitlik sorunlarını dile getirdi. Çözüm odaklı çalışmalar yapıldı.



Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) İnşaat Sektörü Çalıştayı'nda sektörle ilgili tüm sorunlar masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 5 müteahhitler federasyonu genel başkanı ile çeşitli illerden 50'ye yakın birlik başkanı ve sektör temsilcisinin katıldığı çalıştay büyük ilgi gördü.


'KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imarın değişmez kurallarını bakanlık olarak ortaya koyduklarını belirterek, "Kesinlikle ihlal edilemeyecek kırmızı çizgilerimizi belirliyoruz. Bunları daha sonra büyükşehirlere ve il belediyelerine göndereceğiz. Diyeceğiz ki; 'Siz de kendi şartlarınızı belirleyin ve bize gönderin. Belediyelerden gelen önerileri burada inceleyeceğiz. Her şehrin imar yönetmeliği ayrı olacak. Bu çalışmayı 6 ay içerisinde kesinleştireceğiz" dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakan Özhaseki'nin özel sektörden gelen ve belediyecilik deneyimi olan bir siyasetçi olduğunu belirterek, "Müteahhitlik sektörünün disipline edilmesi gerek. Bizde 6 şiddetinde deprem oluyor, binalar yıkılıyor, insanlar ölüyor. Adamlarda bırakın binaların yıkılmasını tek bir can kaybı olmuyor. Kendi içinde bağımsız çalışan, disipline eden, cezalandıran ve mesleğe giriş şartlarını organize eden bir yapıyı oluşturalım" ifadesini kullandı. AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Başkent'te yapılan çalıştayın çok yararlı ve verimli geçtiğinin altını çizerek, "Burada çok elzem hayati kararlar alındı. Öncelikle kent imar planları her kentin özelliklerine göre yapılacak. Her kentin imar yönetmeliği ayrı olacak. Kentsel dönüşüm yeniden ele alınarak aksaklıklar ve eksiklikler giderilecek. Yeni Belediyeler Kanunu hazırlanıyor. Dahası Gayrimenkul Borsası kurulacak. Bunların her biri reform niteliğinde değişim kararlarıdır. Sektörün bunların uygulamaya geçmesiyle birlikte önü açılacak ve daha kurumsal kimlik dolu mteahhitlik hizmetleri gelecek. Bu çalıştayda en azından müteahhitlerin kimlik sorunu ortadan kalkacak. Bu aşamanın bile başlı başına başarı olacaktır" diye konuştu.


Sabah Güney


Geri Dön