19 / 04 / 2024

Ağaçlı Yol'da gözler ihale iptali davasında!

Ağaçlı Yol'da gözler ihale iptali davasında!

İzmir Bornova 'da Ağaçlı Yol mevkiindeki 54 bin 181 metrekarelik Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün yer aldığı araziyle ilgili imar plan değişikliğinin yürütmesini durdurması üzerine, gözler satışın iptali davasına döndü.




Danıştay 6'ncı Dairesi'nin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın  İzmir  Bornova'da Ağaçlı Yol mevkiindeki 54 bin 181 metrekarelik Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün yer aldığı araziyle ilgili imar plan değişikliğinin yürütmesini durdurması üzerine, gözler satışın iptali davasına döndü. Bornova Belediye Başkanı CHP'li Kamil Okyay Sındır, hem yürütmeyi durdurma kararının esastan alınacak kararda planın iptaline dönüşmesini hem de satışın iptali davasına etki etmesini beklediklerini söyledi. 


EMSAL YÜKSELTİLDİ

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'nün yer aldığı arazinin hem Bornova hem de İzmir için önemli bir yeşil alan olduğunu söyledi. 

Kent içinde, Kültürpark'ın dışında, İzmirlilerin nefes alacağı, vakit geçirecekleri yeşil alan, park düzenlemesi olacak yer kalmadığına işaret eden Başkan Sındır, "Burada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bölgesel yeşil alanı imar plan değişikliğiyle konut ve ticaret alanına dönüştürdü. Alan bütününde emsali 2'ye çıkardı, metrekare başına 2 misli inşaat hakkı tanıdı ve 10 kata kadar yükseklik hakla tanıdı. Yoğunluğu ve rantı arttırdı. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi" dedi. 

Mahkemenin 12 Eylül tarihli kararı 19 Kasım tarihi itibariyle Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) yayınlanmıştı. 

Davalar sonuçlanmadan satılmıştı Karayolları Genel Müdürlüğü iki araziyi, satılması için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'ne devretti. 


İdare, değerini artırmak için, 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nda bölgesel park olan arazileri AVM, rezidans yapımına olanak sağlayan plan değişikliğiyle, ticaret ve konut alanına dönüştürdü. İnşaat yoğunluğunu da emsal ve kat yüksekliğini artırarak sağladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve meslek odalarının itirazları dikkate alınmadı. Bu nedenle hem belediyeler hem de meslek odaları yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açtı. Ancak henüz davalarda bir karar çıkmamasına karşın, Özelleştirme İdaresi her iki araziyi de ihaleyle sattı. İhalede en yüksek teklifleri, Karayollarının 54 bin metrekarelik arazisi için AKP'li Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Murat Akdemir- Armesa ortak girişimi 120 milyon lira ile verdi. 27 bin metrekarelik diğer araziye ise Folkart kuruluşu Liva A.Ş. 76 milyon TL ile en yüksek teklifi sundu. 



Sol


Geri Dön