25 / 04 / 2024

Ağva arsa fiyatları uçtu!

Ağva arsa fiyatları uçtu!

Coğrafik güzelliğiyle insanı büyüleyen, iki nehrin arasında oluşan deltada kurul Ağva, İstanbul'un kuzeyde son tatil bölgesidir. Ağva çevresindeki köylerde son dönemde ciddi bir şekilde arsa alım satım hareketliliği var.



Ağva; İstanbul merkeze bir saat mesafede doğa harikası bir yer. 

Coğrafik güzelliğiyle insanı büyüleyen, iki nehrin arasında oluşan deltada kurul Ağva, İstanbul'un kuzeyde son tatil bölgesidir. Dört mevsimin kendine has güzelliği olan Ağva çevresindeki köylerde son dönemde ciddi bir şekilde arsa alım satım hareketliliği var. Oturum ve turizm amaçlı arsa satışının çoğalmasıyla metre kare birim fiyatları da artmaya başladı. 

On yıllardır proje halinde olan Ağva otobanı hayal olmaktan çıktı ve hızla yapımına başlandı. Yol çalışmasını gören arsa yatırımcısı adeta bölgeye hücum ediyor. Metre karesi 30-50 lira bandında olan arsalarda artık 50-100 liralar konuşuluyor. Köylünün elinde arsa kalmadı desek yeridir. Genelde hafta sonu evi yapmak için alınmış olan arsalarda imar gelmeden arsaların fiyatlarının yükselmesi küçük yatırımcıyı sevindiriyor. 

Büyük metre karelerde arazi olmadığından Ağva, özellikle küçük ve orta ölçekli arazi yatırımcıları için ideal bir yer. Ağva da genelde araziler 500m2 ile lO.OOOm2 arasında. 

Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü kapsamlı ve bölgeye uygun özel imar çalışmaları üç beş yıldır sürüyor. Planın bitmesiyle bölgede inşaat yapımı hızla başlayacak. Tek katlı veya iki katlı evlerin yapılacağı ağva arazileri maalesef tarıma uygun değil. Tarıma uygun olmadığı halde tarımdan izin alınmadan tapu devri yapılamıyor. Bu büyük bir saçmalık. Hiçbir mantıklı açıklaması olmayan bu uygulamaya ne yerel siyasilerin ne de cahil vatandaşın tepkisi yok. Bu arazilerin alım satımına aracılık eden emlakçıların sessiz kalması ise daha vahim... 

İstanbulluyu en çok çeken köylerin başında Çelebi, Bucaklı ve Kadıköy gibi otoban giriş çıkışına yakın, konum olarak yüksek kodlu köyler geliyor. Bölgenin düzenli yapılaşmaya uygun imara kavuşmasından sonra, erken davranan yatırımcılar, alternatifsiz bir kazanç imkanı sağlayacaklar. 

İstanbul yoğun nüfusunun yanında devamlı göç alan ve büyüyen bir Metropol olması ve deprem gerçeği, şehrin Anadolu yakasına ve kuzeye doğru hızla büyümesine neden oluyor. İstanbul il sınırları içinde istediği fiyata yer bulamayan arsa yatırımcısı izmit Kandıra köylerinde yatırım yapmaya başladı. Kuş uçmaz kervan geçmez Kandıra arazilerinde bile fiyatlar 30-50 lira bandında seyrediyor. 

Ağva önümüzdeki dönemlerde ilçe olması gereken, çevresinde atmışa yakın köyü olan, yerli ve yabancı yatırımcıyı çeken, koyları, şelaleleri gibi birçok doğal güzelliklerinin keşif edilmesini bekleyen bir bölge. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Ağva'yı biran önce keşfetmelidir. 

Koylarında beş yıldızlı otellerinin ve yat limanlarının olduğu, çarpık yapılaşmanın olmadığı, yerli ve yabancı turistin gidebileceği bir yer olmalıdır. 

Maalesef İmar Planı bir türlü bitmiyor. 

Plan yapıcılar İstanbul'un büyümesine ve gelişimine ayak uydurmakta zorluk çekiyorlar. Halkın gerisinden geliyor olmaları çarpık yapılaşmaya davetiye çıkarıyor... 



Flashaber/İsa Demir 


Geri Dön