28 / 03 / 2024

Ahmet Davutoğlu: Diyarbakır'ı yeniden imar edeceğiz!

Ahmet Davutoğlu: Diyarbakır'ı yeniden imar edeceğiz!

Diyarbakır ile buluşmaya geldiklerini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Söz verdiğimiz gibi onların yıktıkları, yaktıkları her taşı yeniden imar edeceğiz'' dedi. Davutoğlu, bölgedeki her yapıyı koruyacaklarını belirtti.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Diyarbakır'daki terör saldırısını gerçekleştirenlerin kendisinin Diyarbakır'a gelmekten korkup, çekineceğini zannettiklerini belirterek, "Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir" dedi.


Cuma namazı çıkışında Ulu Cami önünde kendisini bekleyen vatandaşlara otobüsün üzerinden seslenen Davutoğlu, sözlerine "Kudüs-ü Şerif'in kardeşi, Medine-i Münevvere'nin kardeşi aziz Diyarbakır'ın aziz hemşehrileri. Mescid-i Aksa'nın kardeşi, Bursa Ulu Cami'nin kardeşi, Selimiye'nin, Süleymaniye'nin kardeşi Ulu Cami'nin aziz cemaati, hepinizi selamların en güzeliyle selamlıyorum. Allah'ın selamı, barışı, kardeşliği Diyarbakır'ın üzerine olsun." diyerek başladı.


Diyarbakır ile buluşmaya geldiklerini belirten Davutoğlu, "Yüreğimizi, yüreğinizle maya kılmaya geldik." ifadesini kullandı. 


Davutoğlu, her fırsatta Diyarbakır'a geldiğini, kendisinin ebediyen Diyarbakırlı olduğunu söyledi. Semadan bakıldığında Sur'un bir yürek gibi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "O yürek var ya o yürek, bu Sur, bize Hazreti Süleyman'ın emaneti olan bu ulu mabet, bize Fatih Paşa'nın emaneti olan bu Fatih Paşa Cami, bize ecdadın emaneti olan Diyarbakır'ın her taşı, bizim için azizdir, bizim için canı feda edecek kadar, fedai can edecek kadar azizdir." diye konuştu.


- "Artık onlar ebediyen Diyarbekirlidir"


Birilerinin yürekleri, bu vatanın tek yürek olduğunu semaya gösteren Sur'u parçalamak istediğine işaret eden Davutoğlu, "Bu buluşmayı bize çok gördüler. Dün 7 canımızı, 7 yüreğimizi bizden aldılar." dedi.


Bu esnada alandaki vatandaşlar da "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı attı.


Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:


"İşte biraz önce o 7 yiğidimizi Erzurum'a, Bursa'ya  gönderdik. Diyarbekirliler, o kardeşleriniz sizin için gelmişti, o kardeşleriniz bu minarelerden ezan susmasın diye gelmişti, bu al bayrak inmesin diye gelmişti. O kardeşleriniz Diyarbekir, Şam gibi Halep gibi tahrip olmasın diye canını feda ettiler. Onlar Bursa'da, Mersin'de, Niğde'de, Ankara'da, Erzurum'da doğmuş olabilir ama artık onlar ebediyen Diyarbekirlidir, Diyarbekirli olacaklar, Diyarbekirli diye anılacaklar."


Başbakan Davutoğlu, alanda kendisini dinleyenlere "Tarihimiz şahit olsun, bu şehitlerin emanetine sahip çıkacak mısınız?" diye seslendi. 


- "Buradaydık, buradayız, burada olacağız" 


Kendilerinin "sevgi, muhabbet" derken, bazılarının da nefret tohumu ekmeye çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:


"Dün burada bu saldırıları yaptılar. Zannettiler ki, belki hesapları şuydu: Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar, Diyarbekir'e gelmekten çekinir. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir.


 Onlar Ankara'da otobüs durağında bekleyen mazlumları şehit ettiler, İstanbul'da insanlarımızı şehit ettiler, Diyarbekir'de kardeşlerimizi şehit ettiler. Zannettiler ki biz korkacağız. Diyarbekirliler, işte Meclis grubundan haykırdım, buradan da haykırıyorum. Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah, eğer bu canı bir gün alacaksa işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bize geri adım attıramazlar. Bizi bir adım dahi geriye döndüremeyecekler."


Meclis grubunda yaptığı çağrıyı bir kez de Diyarbakır'da tekrarlayan ve Türk, Kürt, Arap, Zaza demeden herkesin birbirine selam vermesini isteyen Davutoğlu, kardeşliğe düşman olanlara inat her zaman "Esselamü aleyküm" diye selam vereceklerini kaydetti.


- "Onlar yıkarsa biz yapacağız"


Diyarbakır’a tekrar tekrar ziyaret edeceğini vurgulayan Davutoğlu, Konya’ya ne kadar gidiyorsa kardeşliğe düşman olanlara inat Diyarbakır’a da o kadar geleceğini belirtti.


Hiç kimsenin cahiliye adetiyle "Sen busun, sen şusun" diye birbiriyle ihtilafa düşmemesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, bugün Sur’u ihya projesini açıklayacaklarını bildirdi.


Davutoğlu, "Söz verdiğimiz gibi onların yıktıkları, yaktıkları her taşı yeniden imar edeceğiz. Onların zarar verdiği, her esnafın zararını karşılayacağız. Onların tahrip ettiği her evi, sokağı yeniden imaredeceğiz. Onlar yıkarsa biz yapacağız, onlar yakarsa biz daha güzelini inşa edeceğiz. Onlar kardeşliğimize halel getirmek isterse biz 'ebediyen kardeşiz' diye haykıracağız. Diyarbekir sana teşekkür ederim, bunlara itibar etmediğin için teşekkür ederim." diye konuştu.


Diyerbekirlilerin tuzaklara, provokasyonlara fırsat vermediğini ve tahriklere karşı vakarlı davrandıklarını belirten Davutoğlu, nevruzda ilin kana bulanmak istendiğini, tahriklerle çağrılarda bulunulduğunu ancak vatandaşlarının destek vermediğini ifade etti.


Sadece selam vermeye geldiğini, buna rağmen binlerce Diyarbakırlının kendisine bağrını açtığını belirten Davutoğlu, "Onlar sizinle buluşamazlar, biz ise her zaman sizinle birlikteyiz" dedi.


- "Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz"


Sokaklarını adım adım gönlüne nakşettiği Diyarbakır ve Sur’un her taşını koruyacaklarının altını çizen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bunlar, 'Burayı insansızlaştıracaklar' diyorlarmış. Hayır. Aksine Sur’u aziz Diyarbekirlilerle buluşturacağız. Sur’u ebediyen insanların barış içinde dolaştığı, birbirine selam verdiği, birbiriyle kaynaştığı, güzel bir mekan eyleyeceğiz. Bunlar, ‘Kentsel imar adı altında buradaki yapı değişecek’ diyorlarmış. Hayır. Hepsini koruyacağız. Diyarbekirli esnaf kardeşime selam olsun. Yaralarını saracağız. Eksiklerini, gediklerini tümüyle onaracağız. Diyarbekir’de, Sur’da bu olaylar esnasında evini terk eden kardeşlerimize yardım ettik, yardım edeceğiz. İşte söz veriyorum, daha güzel evlerde oturacaklar. Barış içerisinde olacaklar, daha huzurlu yaşayacaklar. Söz veriyorum, burada tahrip edilen okulların daha iyisini bu güzel gençler için yapacağız, bu güzel çocuklar için yapacağız. Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içerisinde kaybetmeyeceğiz, Diyarbekir anneleri bir daha ağlamayacak. “ 


 Başbakan Davutoğlu'na konuşması sırasında eşi Sare Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da eşlik etti.





AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Diyarbakır'a giden Başbakan Davutoğlu terör saldırısında şehit düşen polislerin cenaze törenine katıldı. Vatandaşlar, Davutoğlu'nu 'Hoş geldin serok Ahmet, surlar gibi dimdik ayaktayız' pankartı ile karşıladı. Davutoğlu, tarihi Hasan Paşa Hanı'nda Sur'un yeniden inşa projesini açıkladı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberindeki eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri BakanıEfkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Diyarbakır'a geldi.

Başbakan Davutoğlu, 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda, dün Bağlar ilçesinde bombalı araçla yapılan terör saldırısında şehit düşen polislerin cenaze törenine katıldı. Sur İlçesi'ndeki tarihi Ulucamii'nde Cuma namazı kıldıktan sonra halka seslenen Davutoğlu "Bizi bölemeyecekler. Biz bu alçakların saldırılarından korkar mıyız? Diyarbakır'ı bırakır mıyız?" dedi.


Zılgıtlarla karşılandı


Cuma namazını kılacağı Ulucamii'ne giriş yapan Davutoğlu'nu vatandaşlar zılgıtlarla karşıladı. Gençlerle tokalaşan Başbakan Davutoğlu için cami girişinde açılan pankartlar ise dikkat çekti.


"Hoş geldin serok Ahmet "


Başbakanın gelişi nedeniyle tarihi Ulucami'nin etrafında bulunan tarihi yapılar ile binaların üzerinde de tam teçhizatlı keskin nişancılar yerleştirildi. Davutoğlu'nu Ulucami'nin önünde ise bazı partililer 'Hoş geldin serok Ahmet, surlar gibi dimdik ayaktayız' pankartı ve 'Dünya beşten Sur hendekten büyüktür' dövizi ile karşıladı.


Tarihi handa tarihi projeyi açıkladı


Davutoğlu Hasan Paşa Hanı'nda terör örgtünün harebeye çevirdiği Sur'un yeniden inşa projesini açıkladı. Terör örgütün projeyle ilgili yaptığı tezviratların dikkate alınmaması gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu, Koruma Amaçlı İmar Planı esas alınacağını söyledi. Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Dün akşam saat 17.00 civarında 7 canımız hainler tarafından korkak bir tuzakla şehit edildiler. Bu acıyı eminim en çok Diyarbakırlılar hissetti. Çünkü onlar kendilerine muhabbetle geleni kucaklarlar. Bundan mahrum olanlar ülkenin her yanından gelen yedi kardeşimizi şehit ettiler 30'a yakın kardeşimiz hastanede. Sabah onları memleketlerine uğurladık. Onlar buraya farklı memleketlerden gelmiş olabilirler ama eminim ebediyen Diyarbakırlıların hafızalarında olacaklar.


"Halkımızla yan yana geldik "


Kadim bir Diyarbakır insanlığın en derin mirasını barındırır bağrında insanlığın hülasası olduğu kadar bidenden de bir şeyler barındırır. Hepsi burçları dolansanız onları hissedersiniz. Minarelere bakarsanız kimi Selçuklu, kimi Artuklu kimi Osmanlı. Herkes Ulucami'ye bir iz bırakmak istemiştir. Bir mesaj bir mektup bırakmışlar. Gelenler bu eserleri korusunlar ki her gelen Diyarbakır'da kendini bulsun. Bu Hasan Paşa Hanı, Rumeli'den gelip Diyarbakır'a iz bırakmış. Sizinle paylaşacağımız her şey medeniyetimize saygımızın eseridir. Biz bu perspektifle 2013'te Diyarbakır'da yaptığım konuşmada Diyarbakır'a Doğu'nun Paris'i diyorlar Paris ne ki dedim.

Devletimizin şefkat elini de kudret elini de birlikte kullandık kullanmaya devam edeceğiz. Hep beraber kamu düzeni derken hepimizin düzeninden bahsediyoruz. Terörle mücadelede hiçbir tereddüt etmedik. Diyarbakır, Mardin, Van, Bitlis'in bütün sokakları huzur bulana kadar durmayacağız terörle mücadeleye devam edeceğiz. Kudreti eli yanında şefkat eliyle halkımızın yanında olacağız. Terörle mücadele devam ederken Mardin'de Birlik Huzur Demokrasi Planıyla hareket geçtik. Ankara'da eylem planları hazırladık. Bundan sonra her cuma bir ilde olacağımı söyledim. Hamdolsun gücümüz yettikçe bunu yaptık. .Silopi büyük acılar terörün getirdiği ıstıraplar yaşayan Silopi'de halkımızla yan yana geldik. Kurban Bayramında Ulucami'de mübarek bir zat elimi tutup dua etti. Allah şahit olsun tarih şahit olsun hiçbir zaman hiçbir vatandaşımızı bunların eline bırakmayacağız. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye 90'ların Türkiye'si değil.


"Yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz "


Bir bütün gölgeler için düşündüğümüz bir de ayrı ayrı düşündüğümüz projeler var. Hayatı normalleştirmek ve en iyiyi şartları vatandaşlarımıza sağlamak. Şimdi bakın Sur'u barikatlarla yoları kapatarak yaşanmaz hale getirenler EYP'lerle vatandaşlarımızın canlarına kastedenler karşılarında siyasi bir irade göründe burada barınamadılar. Ama bu sefer başka planların içine girdiler. Bir takım tezviratlar ile vatandaşlarımızın kafasını bulandırmaya çalıştılar.


Silopi'nin ihtiyacı Sur'dan farklı. Cizre'nin ihtiyacı Silopi'den farklı. Her birisi için ayrı ayrı çalışıyoruz. Amacımız çok açıktır. İnsanı, mekanı korumak, zamanın dokusuna uygun bir şekilde hayatı normalleştirmek. En iyi şartları vatandaşlarımıza sağlamak. İnsanı korumayan hiçbir plan, insana hitap etmeyen hiçbir proje hayatta karşılığını bulamaz. Tarihte de yer alamaz.


Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur'u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz.


"Kimse aç ve açıkta kalmayacak "


Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Gecekondu, işgalci gibi konumda olanlar dahi her biri en iyi şartlarda, çağdaş ev imkanlarına sahip olacaklar.

Kimse aç ve açıkta kalmayacak. Kendi ülkesini terk edenleri barından bu ülke vatandaşlarına en iyi şartları sağlayacak güçtedir. Sur'dan çıkan hiçbir vatandaşımız açıkta kalmayacak. Hiçbir tezvirata kapılmasınlar. Bu terör örgütün yaptığı tezvirata izin vermesinler bunu söylemek için buradayım. İnsanı korumak, mekânı korumak. Diyarbakır kimsenin şahsı malı değildir. Bizim kaderimizi üzerine yazdığımız bir şehirdir. Bazıları bu ülkeyi ve dünyayı zihinlerinde bölerler.


"Koruma Amaçlı İmar Planı esas alınacak "


Sur'un mekanının korunması iki ana temele dayanacak. Birisi UNESCO kültürel mirası ilan edildiği için Dışişleri Bakanlığım döneminde bizzat takip ettiğim bir konudur, Sur ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO kültür mirası olması. Oldu, kabul ettirdik. Bu kültürel miras çerçevesi dışında Sur ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak. 2012'de uzun çalışmalar sonrasında kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planı esas alınacak.


UNESCO Kültürel Mirası çerçevesinde Diyarbakır surları korunacak. Her bir burç, tarihi özelliğine göre kültürel bir alan haline dönüşecek. Hevsel Bahçelerini hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız. Hevsel Bahçelerini doğanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine, ziyaretine açık hale getireceğiz.


Ulu Cami ve civarını, Hasan Paşa da dahil olmak üzere, binlerce Diyarbekirlinin buluştuğu meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. Ulu Cami'yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız.


"Şerefimizi nasıl korursak Diyarbakır'ı da öyle koruyacağız "


Birincisi her ne suretle olursa olsun terörle mücadele kararlılıkla sürecek. İkincisi insanımıza sahip çıkacağız hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. Aç ve açıkta hiçbir vatandaş bırakmayacağız. Diyarbakır yeniden inşa edilecek. Kapanan işyerleri duran ekonomik hayat yeniden canlanacak. Bu olaylar nedeniyle 26 otel kapanmak zorunda kaldı kapanan işyerlerinin yeniden açılması için destek olacağız. Diyarbakır geleceğe umutla bakacak. Önümüzdeki yılların yükselen bir şehri haline gelecek. Diyarbakır bizim şerefimizdir şerefimizi nasıl korursak Diyarbakır'ı da öyle koruyacağız.




Yeni Şafak



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbaşan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır’a Sur’la ilgili ihya planının açıklamak için geldiklerini belirtti. Davutoğlu şunları söyledi:

“Söz verdiğimiz gibi, onların yıktıkları, yaktıkları her taşı yeniden imar edeceğiz. Her esnafın zararının karşılayacağız. Onların tahrip ettiği her evi ve sokağı yeniden imar edeceğiz. Onlar yıkarsa, biz yapacağız, onlar yakarsa biz daha güzelini inşa edeceğiz. Biz ebediyen kardeşiz diye haykıracağız. Diyarbekir sana teşekkür ederim, bunlara itibar etmediğin için teşekkür ederim. Bunların tuzaklarına provokasyonlarına fırsat vermediniz. Nevruz’da Diyarbekir’i kana bulamak istediler, sizler destek vermediniz. Ama bakın sadece selam vermeye geldim. Binlerce Diyarbekirli göğsünü açtı. Onlar sizinle buluşamazlar. Biz ise her zaman sizinleyiz. Allah yolumuzu, daima kardeşlerin yolu eylesin. Bu Sur’un her taşını koruyacağız. Bunlar diyorlarmış ki, burayı insansızlaştıracaklar. Aksine Sur’u aziz Diyarbekirlilerle buluşturacağız. İnsanların ebediyen barış içinde dolaştığı güzel bir mekan eyleyeceğiz. Bunlar diyorlarmış ki & kentsel imar adı altında buradaki yapı değişecek.’ Hayır, hepsini koruyacağız. Esnafın yaralarını saracağız. Eksiklerini, gediklerini tümüyle onaracağız. Evini terk eden kardeşlerimize yardım ettik, yardım edeceğiz. Söz veriyorum, daha güzel evlerde oturacaklar, daha huzurlu yaşayacaklar. Tahrip edilen okulların daha iyisini bu güzel gençler için yapacağız. Hiçbir gencimizi barikatların, çukurların içinde kaybetmeyeceğiz. Diyarbekir anneleri bir daha ağlamayacak.” 


Sözcü


Geri Dön