24 / 04 / 2024

Aidatlardan ev sahibinin sorumluluğu!

Aidatlardan ev sahibinin sorumluluğu!

Dairenizi kiraya verdiğinizi farz edelim. Bu durumda apartman veya site aidatı kiracı tarafından ödenmesi gerekiyor. Ancak yine de söz konusu aidatlardan ev sahibinin sorumluluğu da bulunuyor.



Aidatlardan ev sahibinin sorumluluğu!

Konutunuzu kiraya verdiğinizi düşünelim. İş yalnız aydan aya kiranızı almak ile bitmiyor. Konuta ait olan apartman veya site aidatının ödenip ödenmediğini kontrol etmek de ev sahibinin sorumluluğu altında olması gerekiyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatlar, bağımsız bölümde oturan kimseden alınıyor. Dairede eğer kiracı oturuyorsa, aidat kiracıdan talep ediliyor. 


Ancak kiracının ödememesi ve aidat borçlarını ödemeden kaçması halinde; söz konusu aidat borçlarının tahsili gayrimenkul sahibinden yapılıyor.


Bu sebeple gayrimenkul sahiplerinin, kiracılarının aidat ödemelerini yakından takip etmeleri, olası bir probleme karşı kendileri için önlem almaları gerekiyor. Aksi takdirde ödenmeyen aidatlardan kendisi sorumlu oluyor.


Aidat nasıl belirlenir?

Apartman ve site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken bedel, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor. Örneğin oturduğunuz yer bir konut sitesi ise ve sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. 


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.



Aidat neye göre hesaplanır?



Geri Dön