25 / 04 / 2024

Ev sahibinin ödemesi gereken giderler!

Ev sahibinin ödemesi gereken giderler!

Ev sahibinin ödemesi gereken giderler arsa payı oranında belirlenmelidir. Binanın ortak giderleri ev sahibinin sorumluluğunda işletme giderleri ise kiracının sorumluluğundadır. Bu belirleme taraflar arasında yapılan anlaşma ile geçerli oluyor...




Ev sahibinin ödemesi gereken giderler!


Kat mülkiyetinde karşılaşılan sorunlardan birisi de giderlere katılım yönünden ev sahibi-kiracı ilişkisidir. Kat Mülkiyeti Kanunu giderlere katılımla ilgili bir sistem belirlemiş, ev sahipleri arasında başkaca bir anlaşma olmadığı takdirde, kat maliklerinin, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak aidata eşit olarak, ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak aidata arsa payı oranında katılacağını öngörmüştür. Ancak bu belirleme, kat malikleri arasında başkaca bir anlaşma yoksa geçerli oluyor. Dolayısıyla kat malikleri başka şekilde bir paylaşım da belirleyebiliyor. 


Bilindiği üzere, büyük sitelerdeki en büyük gider kalemlerinden birisi, güvenlik, temizlik gibi personel giderleridir. Yukarıdaki gibi eşit paylaşım yapıldığında, arsa payı (metrekaresi) düşük bağımsız bölümler çok yüksek aidat borçlarıyla karşılaşabiliyor. 

 

Kanun kat malikliyle birlikte, bağımsız bölümden kira sözleşmesine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananları da avans borcundan sorumlu tutuyor. Ayrıca, kanun, kiracının sorumluluğunu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı tutmaktadır.


Dolayısıyla aidat borcunun asıl sorumlusu ev sahibidir. Bununla beraber, eğer bağımsız bölümde kiracı varsa, o da aidat borcunun ödenmesinden kira miktarı ile sınırlı olmak üzere sorumlu oluyor. Uygulamada, ev sahiplerinin, “bağımsız bölümlerini kiraya verdiği, bu nedenle kiracının muhatap tutulması gerektiği” yönündeki itirazlarıyla sık sık karşılaşılabiliyor. Ancak yukarıdaki kanun hükmü karşısında bu duruma itiraz hakkı bulunmuyor. 


Ev sahibinin ödemesi gereken giderler!

Sık sık karşılaşılan bir diğer şeyse demirbaşlara ait giderler ile işletme giderleridir. Uygulamada demirbaşlara ait giderler kat malikinden isteniyor, işletme giderleri ise kiracıdan talep ediliyor. Halbuki kanun böyle bir ayrım yapmamıştır. Kanuna göre, gerek kat maliki gerekse kiracı giderin türüne bakılmaksızın, ortak aidat borcundan sorumludur. Sadece kiracının sorumluluğu ödediği kira ile sınırlıdır.


Ev sahibinin ödemesi gereken giderler!

Örneğin, dış cephe tadilatıyla ilgili harcama yapma kararı alındığında, bağımsız bölüme isabet eden borcun, kat maliki ya da kiracı ayrımı yapmadan, her ikisinden de talep edilmesi gerekiyor. Kira sözleşmelerinde, işletme giderlerinin kiracıya ait olduğu, demirbaş giderlerinin mal sahibine ait olduğu yönünde maddeler bulunuyor. Ancak kira sözleşmesindeki maddeler, sadece taraflar açısından hüküm ifade ettiğinden, bu itiraz Kat Mülkiyeti Kanunu karşısında geçersiz kalıyor. 


Dolayısıyla kiracının böyle bir durumda yapması gereken, aidatın türüne bakmaksızın tamamını ödemek, içinde demirbaş v.b. kalemlere ilişkin giderler var ise bunları kira sözleşmesine dayanarak mal sahibinden talep etmektir.



Sözlü kira kontratı!
Kira depozitosu nasıl geri alınır?
Kira damga vergisi oranı!
Kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar!
Ev sahibinin görevleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön