24 / 04 / 2024

Akgün Group yurtdışında büyüyecek!

Akgün Group yurtdışında büyüyecek!

Bir yapının duvardan çatıya kadar ihtiyaç duyduğu toprağa dayalı sanayinin neredeyse her dalında faaliyet gösteren Akgün Group yurtdışında büyüyecek..



Bir yapının duvardan çatıya kadar ihtiyaç duyduğu toprağa dayalı sanayinin neredeyse her dalında faaliyet gösteren Akgün Group'un 1925 yılında harman tuğlası ile başlayan süreci, bugün seramik, kiremit, tuğla, yapı kimyasalları, banyo malzemelerine uzanan geniş bir alanda sürüyor. Kazandığını yine üretim alanına yatırmayı bir gelenek haline getiren şirket, yurtdışında da fabrikalar açıyor. 

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre, bugün 4’ü yurtiçi, biri Bulgaristan’da olmak üzere 5 adet seramik, 3 tane vitrifiye, 2 tane tuğla fabrikası, kiremit, banyo mobilyası ve yapı kimyasallarında ise 1’er tane fabrikası bulunan grup, bu fabrikalar için 350 ile 450 milyon dolar yatırım yaptı. 4 bin kişiye direk istihdam sağlıyor. 

Ürettiğinin yüzde 40’ını ihraç ediyor. Grubun gelişim sürecini anlatan Akgün Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akgün, grubun temellerinin 1925 yılında kendi adını taşıyan dedesi tarafından atıldığını belirterek, “Dedem 11 yaşında çıraklıkla harman tuğlası işine giriyor. İlerleyen yıllarda kendisi üretim yapmaya başlıyor. İlk olarak  İzmir  Torbalı’da başlayan üretimi 1947 yılında ise Sakarya’ya taşıyor. 1960 yılından itibaren Marmara bölgesinin tanınan markaları arasına girmeyi başaran ailemiz, 1975 yılında ise Sakarya’nın Pamukova ilçesinde açtığı tesisle üretimi fabrika düzeyine taşıyor. Bu fabrika ile Marmara bölgesinde tuğlada hakim konuma geçiyor. 1982’de ise bunu İzmit’te bir ortakla alınan Ünak tuğla fabrikası izliyor” dedi. 1987 yılında tam otomatik çalışan üçüncü tuğla fabrikasını devreye aldıklarını aktaran Akgün, bu fabrikayla üretimlerini üçe katlayarak sektörde lider konuma geldiklerini ifade ediyor.

1997 yılında ise seramik fabrikası kurma kararı alan grubun, Birecik ili Pazaryeri ilçesinde yapılan bu yatırımı 1999 depremine takılıyor. Fabrika bir yıl gecikmeli olarak 2000 yılında üretime başlayabiliyor. Sonrasında 2001 krizi yaşanıyor. Ancak bu krize rağmen grup bu ortamda yatırımlarını devam ettiriyor. O dönemde abisinin pazarlama işini bizzat üstlenerek bütün bayileri gezdiğini anlatan Süleyman Akgün, “Babamız Veli Akgün’ün ise fabrikada üretimin başına geçti. Bu aile mücadelesi ile seramik sektöründe de söz sahibi olduk” dedi. Bu tesisten sonra seramik alanındaki yatırımlarının artarak devam ettiğini aktaran Akgün, “2008 de bir seramik tesisini satın alırken, aynı yıl vitrifiye üretimi yapan bir şirketi alarak Durabagno markasıyla bu alana da girdik” bilgisini verdi. Böylece bugün seramikte Dura-tiles, Durastone ile bilinir bir marka haline geldiklerini ifade eden Akgün, Durabagno ile de banyo dolapları ve vitrfiyede iyi bir konuma geldiklerini söyledi. Dönemin verdiği siyasi istikrarla önlerini görerek yatırımlarını sürdürdüklerini aktaran Süleyman Akgün, 2009 yılında ise Eskişehir’de kiremit üretimi yapan başka bir fabrikayı bünyelerine katarak Akgün Kiremit markası adı altında, toprakla üretilen ürün gamında bir eksikliklerini daha kapattıklarını belirtti.

Süleyman Akgün, bu satın almalar ile bir taraftan istihdamı artırırken bir taraftan da kapanan fabrikalara katma değer kazandırdıklarını ifade etti. Satın almalara 2011 yılında Kütahya’da alınan bir seramik fabrikası ve 2013’te ise Söğüt’te bir fabrikayı ve Eskişehir ve Kayseri’den bir vitrifiye tesisini alarak devam ettiklerini aktaran Akgün, bu yolla seramik ve vitrifiyede hızlıca büyüdüklerini söyledi.

Mağaza sayısını 2019'da 55’e çıkaracak

Süleyman Akgün, Banyo ürünleri ve seramikte 180 noktada bayileri olduğunu belirterek, ayrıca Türkiye genelinde 26 mağazaları olduğunu, yıl sonunda bu sayıyı 35’e 2019'da ise 55 mağazaya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Bugün seramikte ilk 5 içinde olduklarını belirten Akgün, yapılacak yatırımlarla 5 yıl içinde sektördeki en büyük üç oyuncu arasına girmeyi hedefl ediklerini ifade etti.


3. Havalimanının seramiklerine imzasını attı

Grup, hali hazırda 30 milyon metrekare yer- duvar seramiği, 10 milyon metrekare de granit seramik üretim kapasitesine erişmiş durumda. Süleyman Akgün, Bulgaristan’daki tesislerinde 8 milyon metrekarelik üretim kapasiteleri olduğunu belirtti. Bugün 12 farklı ebatta üretim yapabildiklerini aktaran Akgün, Kartal Adliyesi, Eskişehir Şehir Hastanesi, Antalya Havalimanı, Sabiha Gökçen gibi birçok kurum ve kuruluşta ürünlerinin kullanıldığını kaydetti. Akgün, 3. havalimanın yüzde 50’sinde kendi ürünlerinin kullanıldığına dikkat çekti.

36 ülkeye satıyor

Ağırlıkla seramik, vitrifi ye kiremit ve tuğla olmak üzere 36 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Süleyman Akgün, grubun genel ihracat cirosunu 45 milyon dolar olarak açıkladı. Akgün, “Seramik ve vitrifi yede ihracatımızın yüzde 45’i Avrupa ülkelerine. Yurt dışında seramik üzerine daha çok tesis kurmak için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
 


Geri Dön