28 / 03 / 2024

Akyazı Stadyumu akıllı çatı sistemiyle Türkiye’de bir ilk olacak!

Akyazı Stadyumu akıllı çatı sistemiyle Türkiye’de bir ilk olacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Trabzon’da inşa ettiği Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu, akıllı çatı sistemiyle, Türkiye’nin kendini temizleyen ve hava kirliliğini gideren ilk stadyumu olacak.



TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İdarenin alt ve orta gelir grubuna dönük konut projeleri ile birlikte sosyal donatıları da inşa ettiğine dikkat çekti.  TOKİ  tarafından okul, yurt, hastane, ibadethane, stadyum, spor kompleksi, ticaret merkezi gibi 6 bin 685 sosyal donatı inşa edildiğine vurgu yapan M. Ergün Turan, “Ülkemizde yaşamın her alanında, devletimize ihtiyaç duyulan her noktada, milletimize yüksek nitelikli üretim hedefiyle hizmet vermeyi sürdüreceğiz” dedi.


“Türkiye’de ilk olacak”


TOKİ’nin Türk Telekom Arena Stadyumu ile 2013 Akdeniz Oyunları’nın gerçekleştiği Mersin Arena Stadyumu’nu inşa ettiğini hatırlatan TOKİ Başkanı, Trabzon’da yapılan Akyazı Spor Kompleksi’nin de aynı titizlikle inşa edildiğini belirtti. Turan, 40 bin seyirci kapasiteli Trabzon Akyazı Stadyumu’nun çatı sistemi ile Türkiye’de bir ilk olacağına dikkat çekti.


Kendini temizleyebilecek


TOKİ Başkanı Turan, Trabzon Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu çatısının, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip “akıllı çatı” bilinen “Smart Roof” sisteminde inşa edileceğini açıkladı. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün yüzeyine sahip olacak stadyumun çatısının 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacağını ifade eden TOKİ Başkanı Turan, “Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın yarattığı hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşdeğerdir. Çatı, yarı saydam özelliğiyle de saha içinin daha aydınlık olmasını sağlayacak” dedi.


Çatı yüzeyi sürekli temiz tutuluyor


Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu’nda uygulanacak akıllı çatı “Smart Roof” sistemi, fotokatalitik özelliği bulunan titanyum oksit kaplama sayesinde, yüzeyindeki organik maddelerden oluşan kirleri ve çevreye zararlı partikülleri ayrıştırıyor, bu partikülleri nitrata dönüştürerek çatı yüzeyini sürekli temiz tutuyor. Çatıda kullanılan hafif malzeme ile stadyumun içinde taşıyıcı direk kullanılmadan “germe” yöntemi uygulanıyor, bu sayede seyir konforu da artıyor.


TOKİ’den UEFA standartlarında stadyumlar


TOKİ, Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde şehirlerimizi, UEFA standartlarında modern statlara kavuşturuyor. İstanbul ve Mersin’de tamamlanan UEFA standartlarında 2 stadyumu Türk sporuna kazandıran TOKİ ayrıca, Afyonkarahisar (15 bin seyirci kapasiteli),  Adana  (33 bin), Malatya (25 bin), Sivas (25 bin), Eskişehir (33 bin), Sakarya (25 bin), Samsun (33 bin), Antalya (33 bin), Gaziantep (33 bin) Trabzon (40 bin), Kocaeli (33 bin), Batman (15 bin), Diyarbakır (33 bin), Hatay (25 bin),  İzmir  Karşıyaka (15 bin), İzmir Göztepe (15 bin) olmak üzere toplam 16 stadyum inşa ediyor.


Avrupa’nın en modern tesislerinden olacak


Avrupa’nın en modern spor tesisleri arasında gösterilen Trabzon Akyazı Spor Kompleksi projesinde, 40 bin seyirci kapasiteli stadyumun yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Hizmet Binası, kamp eğitim merkezi, açık spor tesisleri, 2 adet doğal çim saha, 5 adet sentetik çim saha, 4 adet tenis kortu, 2 adet basketbol sahası, 1 adet voleybol sahası, 4 bin kişilik paket arıtma tesisi ile açık otopark bulunuyor.


TOKİ Haber


Geri Dön