20 / 04 / 2024

Almanya resesyona girdi!

Almanya resesyona girdi!

Almanya’da ekonomik durgunluk baş gösterdi. Yüksek enflasyon ve düşen tüketici harcamaları ülke ekonomisini resesyon olarak bilinen ekonomik durgunluğa itti.



Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan duyuru kapsamında, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Ocak-Mart döneminde bir önceki 3 aylık döneme göre yüzde 0,3 daralarak üst üste 2’nci çeyrekte de küçüldü. Bu nedenle nisan sonunda duyurulan ve durgunluğa işaret eden ilk tahmin revize edildi. Geçen yılın son 3 ayında de ekonomik çıktı yüzde 0,5 oranında düşmüştü. Arka arkaya 3 aylık dönemlerde küçülme resesyon anlamına geliyor.

Almanya resesyona girdi!

DekaBank ekonomisti Andreas Scheuerle, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kış döneminde de bir resesyon yaşandığını ifade ederek, "Enflasyonun inanılmaz ağırlığı altında Almanya'da tüketim dizlerinin üzerine çöktü. Bu nedenle, tüm ekonomiyi de kendisiyle birlikte aşağı çekti" şeklinde konuştu.

Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer de bu görüşe katıldığını belirtti. "Enerji ücretlerindeki büyük artış kış aylarında da etkisini gösterdi" diyen Kraemer, keskin bir biçimde artan fiyatlar ve tutarların düşük oranda artması yüzünden tüketicilerin satın alma gücünde önemli kayıplar meydana geldiğini belirtti.

İşte detaylar...


Geri Dön