26 / 04 / 2024

Almanya, Türkiye'den 5 bin işçi alacak; Maaşlar 40 bin euro ile 100 bin euro arasında değişiyor

Almanya, Türkiye'den 5 bin işçi alacak; Maaşlar 40 bin euro ile 100 bin euro arasında değişiyor

Almanya, eğitmenler, yazılımcılar ve mühendisler gibi mesleklerde yaklaşık 2 milyon açık pozisyonla karşı karşıya. Bu nedenle, Türkiye'deki yetenek havuzuna başvurarak bu açığı kapatmaya çalışıyor. Almanya, yıl sonuna kadar 5 bin kişiyi ülkeye getirerek kritik görevlerde istihdam etmeyi planlıyor.



Son dönemde Türkiye'nin teknoloji ve savunma sanayisinde attığı ileriye dönük adımlar, Avrupa'da büyük yankı uyandırdı. Farklı alanlarda uzmanlık eksikliği bulunan ülkeler, Türkiye'deki yetenek kaynağına yöneliyor. Özellikle yaşlı nüfusun dezavantajını taşıyan Avrupa ülkeleri, genç beyinleri ülkelerine çekmeyi hedefliyor. Almanya, özellikle eğitmenler, öğretmenler, yazılımcılar, mühendisler, doktorlar ve bankacılık sektöründe istihdam açığı bulunuyor.

Mart ayında Almanya Bakanlar Kurulu, nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası'nı onayladı. Bu bağlamda, işverenlerle meslek mensuplarını bir araya getiren çevrimiçi bir platform kuruldu. Platformun kurumsal iletişim müdürü Ertuğrul Uzun, Almanya'da mevcut olarak yaklaşık 1 milyon 872 bin istihdam açığı olduğunu belirtti. Bu açıklar, Türkiye'deki meslek gruplarından da karşılanacak. Teknisyenden tesisatçıya, elektrikçiden boyacıya kadar birçok alanda açık pozisyonlar bulunuyor.

Ertuğrul Uzun, önceki işçi göçünden farklı olarak bu kez farklı uzmanlık alanlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Meslek eğitimi almış kişilere odaklanılarak işe alım yapılacak ve en az bir uzmanlık alanına sahip olmaları gerekecek. Ayrıca, B1 seviyesinde Almanca veya İngilizce dil becerisi aranacak.

Uzun, 2025 yılına kadar toplamda 35 bin kişinin Almanya'da üst düzey pozisyonlarda iş sahibi olmasını beklediklerini ifade ediyor. Bu doğrultuda, bu yıl sonuna kadar kademeli olarak 5 bin, 2024'te 10 bin ve 2025'te 20 bin kişinin Almanya iş piyasasına katılabileceği belirtiliyor.
 


Geri Dön