29 / 03 / 2024

Almanya'da enflasyon 71 senenin zirvesinde!

Almanya'da enflasyon 71 senenin zirvesinde!

Almanya'da eylül ayında yüzde 10 olan senelik enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükseliş ile birlikte ekimde yüzde 10,4'e çıkarak 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. İşte detaylar…



Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışları ile ilgili olarak ekim ayı öncü verilerini duyurdu.

Bu rapora göre, eylül ayında yüzde 10 olan senelik enflasyon, ekim ayında 10,4'e yükselerek Aralık 1951'den bu güne en yüksek orana ulaştı. Enflasyon, Aralık 1951'de yüzde 10,5 şeklinde kayıtlara geçmişti.

Enflasyon ile ilgili beklenti, ekim ayında yüzde 10,1'e yükselmesi yönündeydi. Almanya’da enflasyon, aylık şekilde ise yüzde 0,9 yükseldi.

Enerji fiyatlarının senelik bazda yüzde 43 artması dikkati çekerken, senelik artış gıda fiyatlarında yüzde 20,3 ile ortalamanın üzerinde olmuştu. Hizmetlerde artış ise yüzde 4 oldu.

AB uyumlu TÜFE de ekim ayında aylık bazda yüzde 1,1 ve  senelik bazda yüzde 11,6 yükseldi.

Destatis açıklamasında, rekor enflasyonun, Rusya-Ukrayna savaşı ve bununla birlikte artan enerji fiyatlarından kaynaklandığı ifade ederek, "Özel olarak enerji fiyatları, Ukrayna'da gerçekleşen savaşın başlamasından bu güne önemli bir şekilde arttı ve yüksek enflasyon oranı üzerinde önemli bir etkisi oldu" ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada, artan maliyetler ve tedarik zincirindeki sıkıntılar sebebi ile de belirli bir döngü içinde gerçekleşen fiyat artışlarının da enflasyondaki artışta da etkili olduğu ifade edilerek, ısınma konusundaki vergi indiriminin ise muhtemelen enflasyonda aşağı yönlü şekilde etkili olduğu bildirildi.

Almanya da enflasyon 71 senenin zirvesinde!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön