28 / 03 / 2024

Altın fiyatları Fed'e odaklandı! Faiz 50 baz puan artarsa ne olur? 75 baz puan artarsa ne olur?

Altın fiyatları Fed'e odaklandı! Faiz 50 baz puan artarsa ne olur? 75 baz puan artarsa ne olur?

Ekonomist Ağaoğlu, Fed'in faiz indirimine ilişkin beklentiyi gerçekçi bulmadığını faiz indiriminin gelecek yılın son çeyreğinde görülebileceğini söyledi. Ağaoğlu, gelecek hafta yapılacak faiz artırımının ise altın fiyatları üzerinde etkili olacağını belirtti.



Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, bu hafta Şans Sohbetleri’nde, Fed’in önümüzdeki hafta alacağı faiz kararına ilişkin beklentilerini paylaştı. Altın fiyatlarında Fed'in faiz kararına bağlı olarak 1725-1750 seviyelerinin görülebileceğini kaydeden Ağaoğlu, petrol fiyatlarında ise 70-75 dolar seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.

"ABD'de faiz indirimi üçüncü çeyrekte gelir"

Ali Ağaoğlu, Fed'in faiz indirimlerinin piyasanın beklentisinden daha geç faiz indirimine gidebileceğini düşündüğünü belirterek, faiz artırımının 75 mi 50 mi baz puan olacağı yönündeki sorunun yanıtının henüz net olmadığını kaydetti. 2023 yılının yüksek faizle geçmesini beklediğini dile getiren Ağaoğlu, faiz indiriminin son çeyrekte mümkün olabileceğini belirtti.

'Üretici maliyetini yansıtmazsa karaborsa görülebilir'

Ağaoğlu, enflasyon konusunda ise ÜFE ve TÜFE arasında çok büyük bir negatif fark olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi arasındaki farkın aktarılmadığı takdirde piyasada karaborsa yaşanacağını dile getirdi. ÜFE'nin TÜFE'den daha az arttığı bir döneme gelinmesi gerektiğini belirten Ağaoğlu, üreticilerin katlandıkları maliyetlerin bir kısmını en azından tüketiciye aktarabilmeleri gerektiğini savundu. Ağaoğlu, ekonominin temelindeki yapısal sorunlar çözülmeden kaydedilen düşüşlerin rakamlardaki düşüşten öteye geçemeyeceğini seçim yaklaşırken tabloyu iyileştiren işler olacağını ifade etti.

"Altın 1725-1750 seviyesini görebilir"

Ağaoğlu değerli metallerle ilgili olarak ise gümüşte ilginç bir şekilde 23,5 seviyelerine gelindiğini belirterek, gümüşteki hareketin altının da önünü açtığını kaydetti. Altının ons fiyatının 1800 dolar seviyelerini gördüğüne işaret eden Ağaoğlu, Fed, önümüzdeki hafta 75 baz puan artırım yaparsa 1725-1750 bandına gelinebileceğini belirtti. Fed faiz artırımını 50 baz puan yaparsa altın fiyatlarının hafif bir gerilemeden sonra 1800 doların hemen altında bir kapanış görülebileceğini söyledi.

 

Altı yatırım aracından üçü kaybettirdi, tasarruf sahiplerini zor bir dönem bekliyor

Aralık ayındaki olası dalgalanmalar Borsa İstanbul'da alım fırsatı olabilir

Altın mı? Borsa mı? Döviz mi? Mevduat mı? KKM'den çıkan para nereye gidecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön