18 / 04 / 2024

Altın fiyatları gerilemeye başladı! Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu?

Altın fiyatları gerilemeye başladı! Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu?

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışına gitmesi ons altına düşüş olarak yansıdı. Ons altın son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu? İşte detaylar...



ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı dün akşam Türkiye saati ile 21.00’da açıklandı. Karar öncesi altının ons fiyatı son bir ayın en düşük seviyesi bin 807 dolar seviyelerine kadar geriledi.

İç piyasada ise dolar kurundaki artış sebebiyle gram altın 1039 lira, çeyrek altın 1698 lira, yarım altın 3 bin 397 lira tam altın ise 6 bin 770 liradan işlem görüyor.

Altın ve piyasa uzmanları FED'in faiz kararının beklenenin üzerinde olması nedeniyle doların uluslararası piyasalarda ivme kazandığını böyle ortamlarda elinde altın olanların kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli işlem yapmalarının daha mantıklı olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Sefer Şener, altındaki hareketlilikle ilgili jeopolitik riskler, arz tarafındaki tedarik sorunlarının ilerleyen aşamada ons altını 1800 doların altına düşmesini engelleyecek bir unsur olduğunu ifade etti.

Şener, altın fiyatlarının seyri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Fed’in bu kararı sonucu yatırımcıların ani hareket etmemeleri, orta vadeli düşünmeleri ve orta vadeli duruma göre hareket etmeleri faydalı olacaktır. ABD’deki enflasyon devam ettiği sürece Fed’in faiz artışları devam edecektir. Fed’in faiz artışlarının devam etmesi demek doların sürekli olarak yukarı yönlü hareket etmesi demektir. Dolayısıyla yatırımcılar dolardaki güçlenmeyi ve buna mukabil emtia fiyatlarındaki dalgalanmaları orta vadeli değerlendirmelidirler.

Diğer taraftan da ABD’de hala emisyonun artıyor olması faiz artış oranları yüksek olsa da emtia fiyatlarının da geri çekilmesini engellemektedir. Bir taraftan faiz artışı varken diğer tarafta küresel piyasalarda dolar bolluğunun yaşanması emtia fiyatlarının önümüzdeki dönem içerisinde geri çekilmesini engelleyecek bir unsurdur.

Bundan sonraki süreçte ekonomilerin normalleşmesiyle birlikte büyüme rakamlarının artıyor olması emtia fiyatlarını geri çekilmesini etkileyecektir. Bütün bu nedenle birlikte yatırımcılar mutlak suretle ister emtialarda altın, bakır, buğday gibi emtialarda isterse de kurlarla ilgili ya da faizlerle ilgili tutumlarında mutlak suretle orta ve uzun vadeli perspektifi hesaba katmak zorundadırlar.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön