26 / 04 / 2024

Altın fiyatlarıyla ilgili çılgın senaryo! Altında Rusya rallisi mi geliyor?

Altın fiyatlarıyla ilgili çılgın senaryo! Altında Rusya rallisi mi geliyor?

Rusya, tavan fiyat uygulamasının ardından Avrupa'ya ve karara destek veren ülkelere petrol satışını yasaklamıştı. Rus petrolünde, 1 gram altına denk gelen 60 dolar tavan fiyata karşılık, altın ile ödeme yapılması senaryosu gerçek olursa altının ons fiyatının 1800 dolardan 3600 dolara yükselmesi bekl



Rus petrolüne ABD ve Avrupa'nın tavan fiyat kararı aldığını ve bunun da 60 dolar ile 1 gram altın fiyatına denk geldiğini ifade eden Zoltan Pozsar, Rusya'nın petrol karşılığında ödeme aracı olarak altın kabul etmesi durumunda altın fiyatlarının 1800 dolardan 3600 dolara yükseleceğini iddia etti.

Petrol karşılığında altın ile ödeme

Zoltan Pozsar bu durumda Batı ülkelerinin pazarlık yaparak Rusya'ya reddedemeyeceği bir teklifte bulunabileceğini Rusya'nın 60 dolarlık fiyat çıpasında iki varil petrol karşılığında 1 gram altın teklif etmesinin altın fiyatlarını iki katına çıkaracağını savundu. Rusya'nın bu durumda üretimi artırmayacağını ancak üretimin durmaması için yeterli olacağını dile getiren Zoltan Pozsar, altının 1.800 dolardan 3.600 dolara yaklaşmasının hem Rusya'nın altın rezervlerinin değerini hem Afrika'daki çeşitli ülkelerdeki altın üretimini artıracağını ifade etti. Pozsar bu senaryonun son derece olası olduğunu belirtti.

Tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol sevkiyatı yok

Aralık ayı başında Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşması Rusya’da tepkiyle karşılanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle Batılı ülkelerin Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasına yönelik karşı yaptırım kararı almıştı. Putin tarafından imzalanan ve tavan fiyat uygulamasına katılan şahıs ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayan kararnameye göre; Rus petrolü alanların sözleşmede tavan fiyat veya alternatif bir tavan fiyat mekanizması kullanmaları halinde sevkiyat yapılmayacak. Söz konusu yasağın 1 Şubat 2023'te başlası bekleniyor. Bu tarihten sonra tavan fiyat uygulayanlara petrol sevkiyatı yalnızca Putin'in özel izniyle yapılacak.

Gaz kararında geri adım attı

Öte yandan Rusya daha önce doğal gaz karşılığında sadece Ruble kabul edeceğini açıklamış ve buna uymayan Avrupa ülkelerine sevkiyatı durdurmuştu. Ancak Putin bu kararından döndü ve Euro ve dolar kabul edileceğini açıkladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön