20 / 04 / 2024

Altın için şok tahmin! Yatırımcılar dikkat!

Altın için şok tahmin! Yatırımcılar dikkat!

Altın fiyatları neredeyse tüm varlık sınıflarından daha zayıf bir performans gösteriyor. Uzmanlar altınla ilgili çarpıcı ifadelerde bulundu...



Altın fiyatları neredeyse tüm varlık sınıflarından daha zayıf bir performans gösteriyor. Sarı metal; borsaların, tarım ürünlerinin, petrol ve başta bakır olmak üzere temel metallerin gerisinde kaldı. Uluslararası piyasalarda altın fiyatı, ABD Hazine kağıdı getirilerinin yükselmesinin neden olduğu satış baskısıyla 1.765,28 dolar/ons seviyelerine düştü. Bu nedenle teknik görünüm zayıflık sinyalleri vermeye devam ediyor. Ancak analistler er ya da geç bunun değişeceğini ve özellikle borsalarda yaşanan rotasyon nedeniyle yükseliş sırasının yakında altına gelebileceğini düşünüyor. Zira merkez bankalarının enflasyonist hamleleri sonrasında yatırımcıların, değerinin altında kalan ürünlere yönelmesi planlanıyor.

Altın için şok tahmin! Yatırımcılar dikkat!

Takvim'de yer alan habere göre; piyasalarda ekonomik toparlanmanın yaşanacağı ve enflasyon oluşacağı beklentisiyle teknoloji şirket hisseleri önderliğinde hisse senetleri piyasalarına satış geliyor. Marketplace analisti Andrew Hecht, şu yanıtı veriyor: "Hisse senedi piyasalarında yaşanan rotasyon nedeniyle yükseliş sırası, bir süredir baskı altında kalan altına gelmiş olabilir. Merkez bankalarının ektiği enflasyon tohumları, eninde sonunda altına alım getirecek."

Credit Suisse, ons altının 2021'de rekor yüksek seviyelerine gelmesi planlanıyor. Kuruluşun değerli metaller analisti Fahad Tariq, ons altının 2021 yılında yukarı yönlü trendine devam edecek 2.200 dolar seviyelerine çıkmasının mümkün olduğu öngörülüyor. Altın fiyatının Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD tahvil faizlerinde yükselişi kontrol etmek için getiri eğrisi kontrolünden bahsetmesi halinde destek bulabileceğini ifade eden analist, "Genel olarak reel faiz ortamı ve Fed'in teşvik edici duruşu altın için destekleyici olacaktır" yorumunu yapıyor.

Altın için şok tahmin! Yatırımcılar dikkat!

TSUNAMİ UYARISI

Commerzbank da kısa vadede altının baskı altında kalmaya devam etmekle bieraber uzun vadede fiyatlarda önemli bir artış görüleceğini düşünüyor. Alman bankanın değerli metal analisti Daniel Briesemann, hazırladığı bir raporda, altın piyasasında yaşanan mevcut fiyat hareketini yaklaşmakta olan bir tsunaminin başlangıcı olarak nitelendiriyor ve "Sular, büyük dalga çarpmadan önce çekiliyor" şeklinde konuşuyor.

Briesemann, dünya rekor miktarda borçla uğraşmaya devam ederken, uzun vadede altın konusunda iyimser olduklarını söylerken merkez bankalarının para politikasını normalleştirmesinin yıllar alacağını ekliyor. Briesemann, yatırım talebinin 2020'de görülen tarihi akışlara kıyasla daha düşük olmasının beklenmesine rağmen, fiyatları 2.000 $'a geri çekecek kadar güçlü olacağını söyledi. Briesemann, "Altının kısa vadede daha fazla düşme olasılığını göz ardı etmemekle birlikte, uzun vadede önemli ölçüde daha yüksek fiyatlara inanıyoruz" diye konuştu.

Altın için şok tahmin! Yatırımcılar dikkat!

Piyasa katılımcıları son aylarda altından çekilirken, kripto paralara yönelmişti. Geçen ağustos ayında rekor seviyeye ulaşmasından beri altın yüzde 12.5 düşerken, Bitcoin'in (BTC) değeri 4'e katlandı. Bitcoin'deki mega sıçrama, bazı çevrelerde 'altın mı, Bitcoin mi' tartışmasına neden oldu. Citigroup'tan Aakash Doshi dahil bazı analistler, Bitcoin'in altının ışıltısını kaçırdığını ve fiyat artışını engellediğini iddia ediyor. Doshi, altının değerindeki düşüşün ana nedenlerinden biri olarak dijital varlıkların "genişleyen yatırımcı tabanı" ve Bitcoin'e olan kurumsal ilgiyi gösteriyor. Son 19 hafta içinde altın ETF'lerinde ve Bitcoin hareketleri için bir gösterge olarak Grayscale Bitcoin Trust'da (GBTC) birçok zıt giriş-çıkış işlemi gerçekleştiğini ifade eden analist, her iki araçta son iki yıl içinde yatırım tabanının büyüdüğünü ve giriş çıkışlar arasında bir korelasyon olduğunu ileri sürüyor.

Citigroup, daha önceleri 6-12 ay için ons başına 2.100 dolarlık bir altın fiyatı amaçlanıyordu. Ancak Bitcoin bağlantılı çıkışlar nedeniyle hedefini 1.950 dolara çekti. Ancak altının düşüşünün tek nedeni bu değil. Doshi, Fed'in yıl enflasyonu agresif bir şekilde bastıracağına inanıyor ve bunun, tarihsel olarak enflasyona karşı bir koruma olarak kullanılan altın için negatif olduğunu söylüyor. Dahası, daha fazla yatırımcının altın yerine petrol gibi diğer emtialara yönelmesi planlanıyor.

Gram altın haftayı nasıl kapattı?

Gram altın ne kadar oldu?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön