28 / 03 / 2024

Altyapı kredisi nedir?

Altyapı kredisi nedir?

Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamında esasları belirtilen altyapı kredisi nedir? İşte altyapı kredisi ile ilgili yasal hükümler...



Altyapı kredisi nedir?

Belediye hazırlayacağı bir durum ve gerekçe raporu ile İdareye başvurarak, Öncelikli Teknik Altyapının yapılması için kredi talep edebiliyor. Altyapı Kredisi hususu ile ilgili yasal hükümler, Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Altyapı Kredisi

Madde 17 - Fizibilite Raporunda gösterilen mali kaynakların olağandışı nedenlerle, yeterli ölçüde gerçekleşmemesi veya zamanında devreye girmemesi ve bu nedenle yeterli kaynak yaratılamaması durumunda, Belediye bu hususta hazırlayacağı bir durum ve gerekçe raporu ile İdareye başvurarak, Öncelikli Teknik Altyapının yapılması için kredi talep edebilir. 


Kredi talebi ile birlikte Belediye tarafından hazırlanan Öncelikli Teknik Altyapı İnşaatı Revize İş ve Finansman Programı verilir. İdarece yapılacak incelemelere göre, Revize İş ve Finansman Programı İdarece onaylanan  projelere, uygun görülen miktar üzerinden Altyapı Kredisi Uygunluk Belgesi verilir. 


Uygunluk Belgesinin geçerlilik süresi üç aydır. Belediye bu süre içinde Bankaya başvurur ve kredi sözleşmesi yapar. Altyapı kredisi, Toplu Konut Bölgesi Hesabına yatırılarak, bu hesabın kullanım koşullarına göre işlem görür. Açılan kredi, onaylı İş ve Finansman Programında öngörülen şekilde, Belediyece yapılacak hakediş taleplerine göre Banka tarafından kullandırılır.


Altyapı kredisine uygulanacak faiz oranı, geri ödeme şartları ve süresi Yönetmelik Eki-2 Tabloda gösterilmiştir. Altyapı kredisinin geri ödenmesi ile ilgili diğer düzenlemeler, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde anılan Teknik Hizmetler Kredisinin kullandırılması esasları ile aynıdır.




EK 2: Belediyelerce Açılacak Altyapı Kredisi Koşulları Tablosu: 


Altyapı kredisi nedir?



Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön