19 / 03 / 2024

Ankara Keçiören'deki metro inşaatı emlak fiyatlarını yükseltiyor!

Ankara Keçiören'deki metro inşaatı emlak fiyatlarını yükseltiyor!

Keçiören, Cumhuriyet tarihine kadar ve Cumhuriyet tarihden belirli bir süre sonrasında bağ evlerinin ve yazlıkların bulunduğu bir kasaba niteliği taşımıştır.




Orta ve üst gelir grubu Ankaralıların temiz havasından dolayı Keçiören tercih sebebiymiş. Evler bahçe içinde ve bahçelerde her çeşit meyve ağaçları, kümesler, havuzlar ve kuyular bulunurmuş. 

Keçiören Cumhuriyet tarihi ve sonrasında özellikle bağları, üzümü ve armudu ile ünlü olmuştur. Üst gelir grubunun yanı sıra ticaret ile uğraşan gayri müslimler de Keçiören'de ikamet etmişlerdir. Daha sonra ise evlerini satmış ve bölgeden ayrılmışlardır.


1936 yılında “bucak” olan Keçiören, 1966 yılında Altındağ İlçesi’ne bağlanmış, 1984 yılında ise ilçe statüsüne gelmiştir.


İlçenin gelişimi Cumhuriyet döneminde Ankara’nın gelişimi ile başlamış, 1950’lerdeki göç akımıyla birlikte nüfusu günden güne yükselmiş ve günümüzde yaklaşık 840.000 kişiye ulaşmıştır. 

Keçiören 30 Kasım 1983 tarihli ve 2983 sayılı kanun ile ayrı bir ilçe haline getirilmiştir. Keçiören ilçesi, doğu ve güneydoğudan Altındağ, güney ve batıdan Yenimahalle, kuzeybatıdan Kazan, kuzeyden de Çubuk ilçeleriyle çevrili olup, ilçenin doğusunda Hüseyin Gazi Dağı ve 1985 m yüksekliğindeki İdris Dağı, kuzeyinde Karyağdı Dağı ile Ufuktepe ve batısında Yükseltepe bulunur. Çubuk Çayı Keçiören ilçesini kuzey-güney yönünde ikiye bölerken, Hatip ve  Ankara  Çayları ise güneyden geçer. Yükseklik olarak 1075 rakıma sahiptir.


2012 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilçenin toplam nüfusu 840.809’dur. Ankara’nın en çok nüfusa sahip ilçesidir. İlçenin tamamı kentsel nüfustur ve Keçiören’e bağlı bir köy veya kasaba statüsünde bir yerleşim bulunmamaktadır. Keçiören Belediyesi’nin hizmet alanı büyüklük olarak 58,66  km2 iken Bağlum bölgesininde Keçiören’e bağlanması ile bu alan yaklaşık 156  km2’ye ulaşmıştır. Keçiören 51 mahalleden oluşmaktadır. Bu mahallelerden yaklaşık %90’ı Ankara Çevre Yolu’nun güneyinde, kalan kısmı ise Bağlum Bölgesi’nde yer almaktadır.


Keçiören İlçesi’ne ait önemli bir sektör veya merkezi kullanım bulunmamaktadır. İlçe tarihte de olduğu gibi daha çok konut ağırlıklı bir yerleşim olarak nitelendirilebilir. İlçe sınırları içerisinde Ankara İli’nin önemli alışveriş merkezlerinden Forum Ankara Outlet ve Antares AVM bulunmaktadır. Ayrıca Kalaba Mahallesi sınırlarında yer alan FTZ Alışveriş Merkezi de ilçede ekonomik hareketlilik yaratmaktadır. İlçe genelinde birçok farklı etnik gruplardan insanlar bulunmaktadır. Sosyo-ekonomik statü olarak daha çok orta ve alt orta gelir grubunun yerleşik olduğu bir bölgedir.


İlçe sınırları içerisinde sağlık sektörü açısından önemli kuruluşlar bulunmaktadır. Bunlardan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ulusal ölçekte, Ankara Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi kentsel ölçekte önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde Osmanlı Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Tepebaşı Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Özel Lokman Hekim Hastanesi, Özel Keçiören Hastanesi, Özel Ankasu Göz Hastalıkları Merkezi gibi sağlık kuruluşları bulunmaktadır.


Ankara Üniversitesi Gümüşdere Kampüsü, Hacettepe Üniversitesi Keçiören Yerleşkesi ve yeni kurulan Turgut Özal Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, GATA Tıp Fakültesi ile Keçiören İlçesi eğitim sektörü için de önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü sınırlarında yer alan Dünya’nın en büyük meteoroloji istasyonlarından biri Keçiören İlçesi sınırlarında yer almaktadır.


Keçiören İlçesi tarihi ve kültürel değerler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Sınırları içerisinde yer alan Estergon Kalesi, teleferik, Fatih Kütüphanesi gibi önemli kültürel alanlar ve tarihi bağ evlerinin yer aldığı sokakları bulunmaktadır. Ayrıca Keçiören Belediyesi Spor Merkezi, İ. Melih Gökçek Parkı, Kalaba Yürüyüş Yolu ve Park Alanı gibi sosyal donatı alanları mevcuttur.

İlçe yapılaşma özellikleri açısından değerlendirildiğinde genel olarak düzgün fakat, nitelikli olarak tanımlanamayacak bir yapılaşmanın bulunduğu göze çarpmaktadır. Ancak Subayevleri gibi semtlerinde çok katlı ve lüks yapılaşmalar mevcuttur. Ayrıca halihazırda inşaatı devam eden metro inşaatı bölgede gayrimenkul değerlerinde artışa neden olmaktadır. İlçede gayrimenkullerin değerini metro inşaatının yanı sıra sosyal alanlar ve rekreasyon alanları değer belirlemede önem taşımaktadır.


İlçede gayrimenkul sektöründe kent genelindeki hareketliliği görmek mümkündür. Özellikle Vadi Konutları, Keçiören Divan Konutları, Antares Konutları ve Etlik Park Manzara Konutları konut sektöründe önemli projeler olarak gayrimenkul sektörünü canlı tutmaktadır. Ayrıca Keçiören Belediyesi’nin yürütmekte olduğu Protokol Yolu Kongre Sarayı, Yunus Emre Kültür Merkezi, Sosyal Yardımlaşma Kampüsü, Hünkar Sokak Düzenleme çalışması, Mahalle Konakları, Arasta, Bağlum Son Durak Parkı, Aşık Veysel Parkı, Deprem Parkı, Sefer Eğri Parkı, Seferler Eğri Parkı, Kösrelik Göleti, 19 Mayıs Zümrüt Yaşam Alanı, Kardeşler Zümrüt Yaşam Alanı, Çaldıran Zümrüt Yaşam Alanı gibi projeler Keçiören İlçesi’nde gayrimenkul değerlerini etkileyebilecek potansiyele sahip projelerdir.



TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

ANKARA ŞUBESİ 

DEĞERLEME UZMANI SERDAR BAYSAL 

KEÇİÖREN BÖLGESİ 


Geri Dön