29 / 03 / 2024

Ankara-Sivas YHT Hattı'ndaki çalışmalar meclis gündeminde!

Ankara-Sivas YHT Hattı'ndaki çalışmalar meclis gündeminde!

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı çalışmalarına ilişkin soru önergesi verdi. 



Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı çalışmaları TBMM gündemine taşındı. CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, konuya ilşkin soru önergesi verdi. CHP'li Ahmet Önal sorularının Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanmasını talep etti. Önal, "Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 98.maddesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 96 ve 99. maddeleri uyarınca gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim" diye konuştu. CHP'li Ahmet Önal şunları kaydetti:

"Ankara ve Sivas Şehirleri arasında toplam güzergah uzunluğu 466 kilometre olan yüksek hızlı tren projesinin inşasına 2008 yılında başlanmış, 2012 yılında bitirilmesi planlanmıştı. Ancak aradan 13 yıl geçmesine rağmen proje halen hayata geçirilememiştir. 

Ankara ve Sivas YHT hattı Kırıkkale ilimizde Irmak, Yahşihan ve Balışeyh hattından geçmektedir. Sivas kesiminde test sürüşleri devam ederken Kayaş - Balışeyh kesiminde ise inşa çalışmaları halen devam etmektedir. 

Hattın özellikle Elmadağ ve Kırıkkale sinırları içerisinde kalan bazı kısımlarında viyadüklerin sorunlu, bazı tünellerin ise su sizintisi nedeniyle çöktüğü tespitlerinin yapıldığı bu nedenle de bir türlü faaliyete geçirilemediği görüşü basında yer almıştır. 

Yine Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) tarafından hattın tamamlanamamasının sebebinin Kayaş-Balışeyh istasyonları arası konvansiyonel hat (klasik tren hattı) üzerinden saatte 60 kilometre hızla gidebileceğini ve bunun da kaza riski oluşturacağını belirtilmiş, tamamlanmamış hemzemin geçitlerinin de riskli olduğu ifade edilmiştir.

Açılışı 7 kez ertelenen, Ankara-Sivas YHT hattinin 13 yıldır tamamlanamamasının nedeni kamuoyunca merak konusu olmuştur. Yakın zamanda ölümlü tren kazaların yaşandığı ülkemizde yine aynı sahnelerin yaşanma olasılığı yeniden vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir."

Ankara-Sivas YHT Hattı ndaki çalışmalar meclis gündeminde!

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal'ın soruları:

1- Ankara-Sivas YHT hattının Kırıkkale İlimiz sınırları içerisinden bulunan ray sistemlerinde YHT hattına uygun teknik bir yenileme çalışması yapılmış mıdır? 

2- Kamuoyunda ve basında yer alan YHT hattının, özellikle Elmadağ ve Kırıkkale sınırları içerisinde kalan bazı bölümlerindeki viyadüklerin sorunlu, bazı tünellerin ise su sızıntısı nedeniyle çöktüğü bilgileri doğru mudur? 

3- 2008 yılında başlanıp 2012 yılında bitirilmesi planlanan fakat bugüne kadar tamamlanamayan, Ankara-Sivas YHT hattının açılışının 7 kez iptal edilmesinin nedeni nedir? 

4- Viyadük ya da tünel çökmesi nedeniyle yaşanacak olası bir kazada çıkan fatura kim tarafından ödenecektir? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön