24 / 04 / 2024

Meraların korunması çalışmaları meclis gündeminde!

Meraların korunması çalışmaları meclis gündeminde!

Meraların korunması ve ıslah edilmesi çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi konuya ilişkin soru önergesi hazırlandı...



CHP  İzmir  Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, meraların korunması ve ıslah edilmesi çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırlandı. Çelebi sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Kurum'un soruları

1- 4342 sayılı Mera Kanunu yürürlükte olmakla birlikte meraların ıslah çalışmaları için yeterli kaynak yaratılmadığından meralar ıslah edilememektedir. Konuyla ilgili son 10 yılda ayrılan kaynak miktarları nedir?

2- 4342 sayılı Mera Kanunu'nun, meraların tahsis amacının değiştirilmesiyle ilgili olan 14. Maddede yapılan değişiklikler, meraların turizmden sanayiye, madencilikten enerjiye kadar birçok sektör tarafından kullanılmasına yol açmaktadır. Bu durumda hayvancılığın en temel girdisi olan yem ihtiyacını karşılayan meraların hızla azalması kaçınılmazdır. Bu konuda tedbir alacak mısınız?

3- 2010 yılından günümüze TÜİK verileri incelendiğinde mera alanlarının yüz ölçümünün 14,6 milyon hektara sabitlendiği görülecektir. Bu durum, meralarımızın alansal dağılımının ve güncel durumlarının (hem nitelik hem de nicelik) harita tabanlı yeniden belirlenmesi ve veri tabanlarının oluşturulması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Böyle bir çalışma yürütülmekte midir? Varsa hangi aşamadadır?

 


Geri Dön