05 / 05 / 2024

Antalya Muratpaşa Belediye binasına kira incelemedi!

Antalya Muratpaşa Belediye binasına kira incelemedi!

Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin 18 ay ek hizmet binası olarak kiraladığı binayla ilgili Antalya’da basının 2014’te gündeme getirdiği iddialara, devlet 2016 yılı sonunda inceleme başlatıldı.



Muratpaşa Belediyesi’nin 18 ay ek hizmet binası olarak kiraladığı binayla ilgili Antalya’da basının 2014’te gündeme getirdiği iddialara, devlet 2016 yılı sonunda inceleme başlatıldı.


Akdeniz Manşet Gazetesi’nin 17 Kasım 2014 tarihli “Kimi zengin ediyorsunuz!” başlıklı haberi sonrası, belediyenin aylık KDV hariç 29 bin lira bedelle kiraladığı ek hizmet binası ile ilgili yetkili kurumlar tarafından araştırma ve inceleme başlatıldığı öğrenildi. Hatırlanacağı üzere Antalya’da CHP’li Ümit Uysal yönetimindeki Muratpaşa Belediyesi, ek hizmet binası olarak Özgürlük Bulvarı (Çağlayan Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı) üzerindeki bir binanın yarısını kiraladı. Yıllık kira bedeli 350 bin lira artı KDV’ydi. Bina sahibine her yıl ödenecek bu parayla yeni bir bina inşa edilebilirdi.


Yarısı kiralanmıştı


Muratpaşa Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Bayram Ateş’in oğlu Osman Ateş’in sahip olduğu ‘3.Ömür İnşaat-Osman Ateş İş Merkezi’ isimli bu bina, edinilen bilgiye göre kat karşılığı İzmirli Kırçiçeği Besi Hayvancılık firmasına satılmıştı. Bu firma da binanın yarısını bir işletmeye, kalan diğer yarısını ise Muratpaşa Belediyesi’ne ek hizmet binası olarak kullanması amacıyla kiralamıştı. Çevrede benzer binaların kira değeri 15 bin lira dolayındayken belediye buraya aylık 29 bin, yıllık neredeyse 350 bin lira artı KDV kira vermeyi kabul etti. Binanın içinde, kiralamadan sonraki süreçte 6 ay boyunca yüksek masraflı büyük bir tadilat da yapıldı. Binanın stopajı, vergisi ve benzeri kalemleri eklendiğinde belediyeye büyük bir yük getirmiş olacağı ise aşikardı. Bu iddialar sonrası CHP’liler, kira rakamına büyük tepki gösterdi ama kiralama yapıldı.


Ayda 29 bin artı KDV


Ardından olanlar oldu. Muratpaşa Belediyesi kira süresi dolmadan ek hizmet binasını; ödediği yüksek kira ve yapılan harcamalar nedeniyle “yenisini yapmak daha ucuza mal olurdu” eleştirileri sonrasında 18 ay kadar sonra boşalttı. Belediye binayı 17 Eylül 2014 tarihinde 3 yıl süre ile KDV hariç aylık 29 bin lira bedelle kiralamıştı. Ek hizmet binası 2015 yılı başlarında açıldı. Teraslar dahil 2 bin 180 metrekarelik yapıya ödenen uçuk kira bedeli tepkilere neden oldu. 3 ay önceden bildirmek koşulu ile sözleşmeyi feshetme hakkını kullanan Muratpaşa Belediyesi tüm birimlerine, binayı Haziran 2016’ya kadar boşaltmaları için yazılı emir yolladı. Ek hizmet binasında faaliyet gösteren 7 birimden Kadın ve Aile Hizmetleri, Ana Hizmet Binasına taşındı. Destek Hizmetleri, Dış İlişkiler, Etüt Proje, İşletme ve İştirakler, Kentsel Tasarım ile Kütüphane Müdürlükleri ise bir süreliğine ek hizmet binasında hizmet vermeyi sürdürdükten sonra taşındı.

Belediyeden bilgi istendi


Basına 2014 yılında yansıyan iddialar, kamu kurumları tarafından 2016 yılı sonunda incelemeye alındı. Bu kapsamda araştırmacı Filiz Atay, Antalya Valilik makamının 13 Ekim 2016 tarihli görev emirlerine istinaden konuyla ilgili bir araştırma ve inceleme başlattı. Yetkililer bu kapsamda Muratpaşa Belediye Başkanlığına bir yazı yazdı. Yazıda Muratpaşa ilçesi Çağlayan Mahallesi, Özgürlük Bulvarı Migros yanındaki 2 katlı ticari binanın aylık 29 bin TL+KDV bedelle Muratpaşa Belediyesi Ek Hizmet Binası olarak kiralandığı, yapının içinde yapılan tadilatlar nedeniyle 6 ay aradan sonra taşınıldığı, 2 yıl dahi geçmeden binanın 12 Haziran 2016 tarihinde boşaltıldığı, söz konusu binayı kiraya veren firmaya menfaat sağlandığı ve kamunun zarara uğratıldığı iddiaları ile ilgili olarak; söz konusu taşınmaz ile ilgili Muratpaşa Belediye Meclis ve Encümen kararları, belediyeniz tarafından imzalanan kira sözleşmesi, bahse konu yapıda yapılan tadilatlar ve yapılan harcamalar ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin 24 Ekim 2016 tarihine kadar onaylı 2 (iki) suret olarak aşağıda yazılı çalışma adresine gönderilerek, açıklayıcı bilgi verilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim” ifadeleri yer aldı. 


Akdeniz Manşet


Geri Dön