20 / 04 / 2024

Apartman gürültü saatleri!

Apartman gürültü saatleri!

Temmuz 2013'te Apartman Gürültü Yönetmeliği'ne getirilen düzenlemelere göre apartmanda gürültü yasağı ile, apartman gürültü saatleri nde değişiklikler söz konusu. Bu saatlere uymayanları ise para cezasından hapis cezasına kadar yaptırımlar bekliyor...



Apartman gürültü saatleri!

Apartman Gürültü Yönetmeliği 'ne göre, her türlü gereksiz gürültüden kaçınılması zorunlu olurken; Pazar günü ve resmi tatil günleri tüm gün boyunca istirahat vakti olarak kabul ediliyor. Bu günlerde gürültülü davranışlardan kaçınılması gerekiyor.


Ayrıca, mekanik ve elektronik müzik aletlerinin ve ses aygıtlarının sesi genel olarak sadece odanın içinde duyulacak kadar açılması gerekiyor.


Mesai günlerinde apartman gürültü saatleri kapsamında; öğleyin saat 13 ile 15 arasında (öğle istirahatı) ve geceleri saat 19:00 – 07:00 gürültülü hareketler yasaklanıyor.


Apartmanda gürültü yapmanın cezası nedir?

Apartmanda gürültü yapmanın cezası, Kabahatler Kanunu ve Türk Ceza Kanuna göre, suçun niteliğine göre değişkenlik gösteriyor. Apartmanda gürültü yapmanın cezaları; para cezası olabileceği gibi, hapis cezası da olabiliyor.


Apartmanda gürültü yapmanın cezası ile ilgili hükümler, Kabahatler Kanununda madde 36'da yer alırken; Türk Ceza Kanununda ise madde 123'te yer alıyor:


Kabahatler Kanunu: Madde 36 - Gürültü

(1) Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. 

(2) Bu fiilin bir ticarî işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 

(3) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir. 


Türk Ceza Kanunu: Kişilerin huzur ve sükununu bozma

Madde 123- Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir



Apartman Gürültü Yönetmeliği!
Rahatsız eden komşuyu şikayet dilekçesi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön