19 / 03 / 2024

Apartman toplantılarında vekalet kuralları nedir? 

Apartman toplantılarında vekalet kuralları nedir? 

Posta yazarı Tamer Heper, '12 bağımsız bölümü olan bir apartmanda eşi için vekalet alan bir malikin aynı zamanda komşusu için de vekalet alabilir mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, '12 bağımsız bölümü olan bir apartmanda, bir bağımsız bölümde eşim ile birlikte müştereken malikiz. Yakında apartmanda kat malikleri kurulu toplanacak ve bu toplantıya katılmak istiyorum. Eşim katılmayacak ancak birlikte malik olduğumuz için bana kendisini de temsil etmek için yasa gereği vekalet verecek. Bu arada bir başka bağımsız bölüm maliki komşum da toplantıya katılamayacağı için bana vekalet vermek istiyor. Bu durumda vekalet alınabilir mi?' sorusunu cevapladı?

12 bağımsız bölümü olan bir apartmanda, bir bağımsız bölümde eşim ile birlikte müştereken malikiz. Yakında apartmanda kat malikleri kurulu toplanacak ve bu toplantıya katılmak istiyorum. Eşim katılmayacak ancak birlikte malik olduğumuz için bana kendisini de temsil etmek için yasa gereği vekalet verecek. Bu arada bir başka bağımsız bölüm maliki komşum da toplantıya katılamayacağı için bana vekalet vermek istiyor. Biraz tartışmalı bir toplantı olacak gibi. Açıkçası emin olmak istiyorum. Yanıtlar mısınız? Teşekkürler.

Okuyucumun durumu acil, yakında toplantı var, bu nedenle sıradaki okuyucularımın izni ile kendisine öncelik verdim. Okuyucum sorusunu sorarken bir endişesini de dile getirmiş. Yani temsil ettiği kimseler kat maliklerinin yüzde 5’ini geçtiği takdirde toplantıda problem olabilir diyor. Yani Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 31’inci maddesini incelemiş ama gözden kaçan bir husus olmuş.

Apartman toplantılarında vekalet kuralları nedir? 

Şöyle: Bir bağımsız bölüm ortak ise ortaklardan biri diğer ortağın vekaletini alarak toplantıya katılır. Dolayısı ile okuyucum eşinin imzası ile düz beyaz kağıda yazılmış bir vekaletname ile toplantıya katılabilir. Mesele komşunun vekaletinde. Komşunun da vekaletini aynı şekilde düz beyaz kağıda yazılmış hali ile alabilir. Çünkü kırk ve daha az sayıda bağımsız bölümlerin bulunduğu gayrimenkullerin toplantılarında bir kişi, en fazla iki kişiye vekalet edebilir.

Okuyucumun binasında 12 bağımsız bölüm var, yani kırktan az, bir eşinin bir de komşusunun vekaletini alacak yani iki vekalet olacak. Bu durumda temsilde bir problem yok. Bu hali ile okuyucum toplantıya katılabilir ve bir problem yaşanmaz. Şayet bir itirazla karşılaşırsa kendisinin incelediği yasanın 31’inci maddesini gerekçe gösterebilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu hangi durumlarda uygulanır? 


Geri Dön