26 / 04 / 2024

Apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?

Apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?

Bir apartmanda sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde yönetimin oluşturulması zorunlu oluyor. Apartman kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Peki, apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?



Apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?

Bir apartmanda sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde yönetimin oluşturulması zorunlu oluyor. Apartman kat malikleri kurulunca yönetiliyor.


Apartmanın yönetim tarzı da, ilgili kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, yine bu kurul tarafından kararlaştırılıyor.


Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor. Eğer yönetime bir kişi seçilmişse bu kimseye yönetici, birden fazla kişi seçilmişse de bu kurula da yönetim kurulu deniyor.


Apartman yöneticisi, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Ancak atamada anlaşmazlık çıkması halinde ya da toplanıp bir yönetici atanamaması halinde, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine müracaat edilebiliyor.


Davada kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Peki, apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?


Apartman yönetimini değiştirmek.. 

Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.


Apartman yönetimi toplantısı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön