18 / 04 / 2024

İki arsayı birleştirmek için ne yapılır?

İki arsayı birleştirmek için ne yapılır?

Aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mallar ile farklı kimselere ait taşınmaz mallar tevhit işlemi ile birleştirilebiliyor. Peki, iki arsayı birleştirmek için ne yapılır? İşte yanıtı..



İki arsayı birleştirmek için ne yapılır?

İki arsanın birleştirilmesi için tevhit işleminin yapılması gerekiyor. Tevhit işlemi ise Tapu Kadastro Müdürlüğüne gerekli belgeler ile başvurularak yapılıyor.


Tevhit işlemi ile aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için birleştirilebileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar da birleştirilebiliyor.


Tapu tevhit işlemi kapsamında birleştirilecek taşınmaz malların üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekli oluyor. Peki, iki arsayı birleştirmek için ne yapılır?


İşlem şartları:

- Tevhid işlemi yapılacak gayrimenkullerin bitişik olması gerekiyor.


- Üzerinde rehin (ipotek, haciz) gibi tasarrufu kısıtlayan engellerin olmaması gerekiyor. 


- Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin  muvafakatı gerekiyor.


- Tevhid işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare  kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor.


Tevhit için gerekenler:

-Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,


-Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,


-Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.


-Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.  İşlemlerin sonucunda tapu tevhit işlemi tapuya tescil edilebiliyor. 


Tevhid harcı 2015

a) Birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)



Arsa üzerine prefabrik ev nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön