26 / 04 / 2024

Araba almak isteyenler dikkat! Fiyatlar yüksekten uçacak!

Araba almak isteyenler dikkat! Fiyatlar yüksekten uçacak!

Çip krizine rağmen büyük otomotiv üreticileri 10 senelik süreçte dizel ve benzinli araç üretimini önemli ölçüde azaltmayı veya sonlandırmayı hedefliyor. Fakat arz talep dengesiyle fiyatların bir süre daha yüksek olması öngörülüyor.



Türkiye'de üretim düştü

Türkiye’de 2021'de 782 bin otomobil, 548 bin otomobil dışı olmak üzere toplamda 1,331,643 araç üretimi yapıldı. 2019'da toplamda 1,4985,143 araç üretilirken, 2021'de bu seviyenin yüzde 10 altında araç üretimi yapıldı. Özellikle 2021'in Nisan ve Mayıs aylarında kapanmaların etkileri otomotiv firmalarının üretim bantlarına ara vermelerine neden oldu. 

Araba almak isteyenler dikkat! Fiyatlar yüksekten uçacak!

Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık firmaların otomotiv üretim rakamlarında ayrışmalar kaydedildi. Otomobil üretim rakamları 2019'a göre daha zayıf performans sergilerken, otomobil dışı (kamyon, traktör, kamyonet vb.) üretimde tek bir firma dışında yükseliş kaydedildi. Özellikle otomobil dışı üretimin çip ihtiyacının otomobile göre daha az olması ayrışmanın en büyük nedenlerinden. Halka açık firmalarda; otomobil dışı üretimde 2019'a göre daha az üretim yapan tek firma Karsan olurken, diğer firmalar içerisinde üretimini yüzde 113’e kadar yükseltenler görüldü. Otomobil piyasasında ise Ford Otosan yüzde 87 üretim düşüşüyle en fazla gerileyen halka açık firma oldu. Halka açık olmayan otomobil firmalarının üretimleri 2019 yılına göre yüzde 9 düşürken, otomobil dışı firmaların üretimi yüzde 57 yükseldi.

Emeklilerin gözü bu haberde! Maaş farkı yattı mı?

İkinci el otomobil satışlarına yeni düzenleme geliyor!

Zam geliyor! Akaryakıt fiyatlarında şok artış!

Emekli vatandaşların cepleri dolacak! İkramiyeler belli oldu!

2022 sonunda dolar beklentisi 16,13 TL!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön