25 / 04 / 2024

Araba fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Araba fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Dolar kurunun düşmesi ile gözler son haftalarda rekor kıran otomobil piyasasına çevrildi. Vatandaşlar otomobil fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Sektör temsilcileri beklentileri Dünya Gazetesi'ne anlattı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece açıkladığı TL'yi teşvik eden yeni düzenlemeler, döviz kurlarında sert düşüşleri beraberinde getirdi. TL mevduatın teşvik edilmesi ve kurdaki düşüşün ardından gözler son haftalarda rekor artışlara sahne olan otomotiv pazarına çevrildi.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; dolar/TL bugün 11.10, Euro/TL ise 12.50 seviyelerine kadar geriledi. Kurdaki bu sert düşüşlerin otomobil fiyatlarına ne zaman ve nasıl yansıyacağı merak edilen konular arasında yer alıyor.

Dünya’ya konuşan sektör temsilcileri, Döviz kurundaki düşüşün kalıcı olması halinde otomobil fiyatlarında düşüş olabileceğini belirtiyor ve her markanın farklı bir politika izleyeceğine dikkat çekiyor.

“Kur farkı sınırlı yansıtılmıştı”

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, kurdaki düşüşün otomobil fiyatlarına olası etkilerini şöyle değerlendirdi: “Her marka kendi ticari politikası çerçevesinde zam uyguladı. Farklı orta vadeli döviz kuru beklentisi çerçevesinde zam yaptı veya yapmadı. Döviz kurlarının hızlı yükseldiği son haftalarda araçların fiyatlarına aynı oranlarda zamlar yapılmadı. Bu perspektiften bakıldığında önümüzdeki zaman diliminde her marka ve her modelin farklı şekilde fiyatlaması gerçekleşecek. Fiyat değişikliğine gidecek her marka, farklı yöntemler ile bunu yapacak. Fiyat değişimi modele göre de farklılık gösterecek.”

Araba fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

“Çok hızlı reaksiyon beklemeyin”

Bir markanın CEO’su da Dünya’ya yaptığı açıklamada, “Eğer inişin istikrarlı olacağı kanaati oluşursa evet fiyat revizyonu ve kampanyalar olabilir. Ama biraz temkinli hareket edilir. Çok hızlı reaksiyon beklememek lazım” dedi.

Araba fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Zamlar beklemeye alındı

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrasında bazı markaların bugün yapmayı planladığı zamları geri çektiği öğrenildi. Bazı markalarda şu anda fiyat listesine ulaşılamıyor. Fiyat güncellemesi yapılıyor.

1 ayda yüzde 100 zam gelmişti

Döviz kuruna endeksli otomobil fiyatları, 1 ayda yüzde 50'den fazla arttı. Bazı modellerde fiyat artışı yüzde 100'ü buldu. Türkiye'de 300 bin TL'nin altında tek bir otomobil modeli kaldı. 

Araba fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

İkinci elde “bekleme” modu

İkinci el araç fiyatlandırma ve otomotiv datası şirketi Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, “Markaların çoğu fiyat güncelliyor. Sıfır fiyatalarında hemen bir geri gitme olmaz ama kampanyalar planlıyorlar. İkinci elde ise şu anda bir düşüş beklemiyoruz. Döviz kuru 11-12 civarında sabitlenirse yaklaşık 20 gün içinde ikinci el fiyatları da geri gelir. Ancak ve ancak kurdaki geri gelme belli bir seviyede sabitlenirse. Şu anda ikinci el otomobil almak isteyenler, almıyorlar. Bekleme moduna geçmişler. Fiyatlarda düşüş olacağı beklentisi var.”

Otomobil piyasasında neler oluyor?

Otomobil stokçularına büyük operasyon başladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön