27 / 04 / 2024

Araçlara ÖTV indirimi geliyor mu? ÖTV indiriminde son durum..

Araçlara ÖTV indirimi geliyor mu? ÖTV indiriminde son durum..

Araç satın almayı düşünen vatandaş ÖTV indirimine ilişkin son durumu merak ediyor. Sıfır araçlara ÖTV indiriminin uygulanıp uygulanmayacağı ise merak konusu. İşte 2022 ÖTV Özel Tüketim Vergisine ilişkin son durum..



Şu an motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyen otomobillerde ÖTV matrahı 120 bin Türk Lirasını aşmayanlarda ÖTV vergi yüzde 45, matrahı 120 bin ile 150 arasında olanlar yüzde 50, matrahı 150 bin Türk Lirasını aşıp,175 bin Türk Lirasını aşmayanlar 60, 175 bin Türk Lirasını aşıp, 200 bin Türk Lirasını aşmayanlar 70, diğer otomobillerde yüzde 80 vergi uygulanmaktadır. Fakat kurdan kaynaklanan fiyat artışları sebebiyle şu an yalnızca 2 otomobil markası yüzde 70 oranında diğeri yüzde 80 ÖTV oranına ulaşmış oldu.

Buna göre yapılan hesaplamada satış fiyatı 353 bin Türk Lirası ile 401 bin Türk Lirası arasında kalan araçlar yüzde 70'lik ÖTV dilimine girmektedir. 401 bin Türk Lirasından daha pahalı olan araçlar yüzde 80'lik ÖTV dilimine dahildir.

YERLİ ÜRETİMLERDE VERGİ DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR

Pek çok nedenden dolayı otomobil endüstrisi ve iş dünyası ÖTV oranının düşürülmesi isteniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise hem satışları düşürmeyecek hem de vergi kaybı yaratmayacak olan bir  formül için hazırlığa başladı. İndirim ise yılbaşında yapıldığı gibi ÖTV'ye baz teşkil eden matrahın artırılması ile olabilecektir. Bu sayede daha yüksek vergi daha yüksek fiyatlı otomobiller için geçerli olurken diğerlerinde ise oran düşecektir. ÖTV sisteminde son olarak 2022 yılbaşında değişiklik yapıldı ve dilim sayısı artırıldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön