19 / 04 / 2024

Arazi ifraz şartları!

Arazi ifraz şartları!

Arazi ifraz işlemi; tek bir parseli birden fazla parsele ayırma işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Arazi ifraz işlemi yapılabilmesi için bazı şartlar bulunuyor. İşte, arazi ifraz şartları!



Arazi ifraz şartları!

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın imar planlarına uygun olarak düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne ayrı ayrı tescil edilmesi işlemine ifraz deniyor.


İfraz işlemi taşınmazın değerini arttırmak için, daha çabuk satılmasını sağlamak için yapılıyor. Hazırlanan imar planının kolay uygulanmasını temin için yapılıyor.


İfraz işlemi yapılırken, imar planlarına uygun şekilde parselasyon haritaları hazırlanıyor ve imar kanunun 15 maddesine göre kamuya terk edilen alanlar bu haritalarda belirleniyor.


İfrazı yapılan taşınmaz belediye ve mücavir alan içinde kalıyorsa belediye encümeni, belediye ve mücavir alan dışında kalıyorsa il idare kurulunun onayına sunuluyor. 


Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarenin panhanesinde askıda kalıyor. Ayrıca diğer ilan vasıtalarıyla da duyuruluyor. Bir aylık askı süresinin bitiminde parselasyon planları kesinleşiyor. Kesinleşen parselasyon planları 15 gün içinde tescil işlemi yapılmak üzere ilgili tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor.


Tapu sicil müdürlüğü, gönderilen kesinleşmiş parselasyon planlarının tescil veya terkin işlemini bir ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor. Tapu sicil müdürlüğü mülk sahiplerinin muvafakatini aramaksızın, tapu sicillerini onaylı plana göre resen tanzim ve tesis ediyor. Fakat arazi ifraz işlemi için bazı şartlar bulunuyor. İşte, arazi ifraz şartları!


İfraz şartları..

- Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,

- Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,

- İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,

- Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.

- İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkulün niteliği eğer bina ise deprem sigortası DASK'ın da olması talep ediliyor.

-  İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen  Emlak  beyan değerinden az olmaması şartıyla, beyan edilecek değerleri üzerinden belirlenen oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Tarımsal arazilerin miras yoluyla bölünmesi!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön