25 / 04 / 2024

Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince arazi sahibiyseniz, arazi vergisi ödemeniz gerekiyor. Arazi Vergisiyle ilgili hususlara Emlak Vergisi Kanunu'nda yer veriliyor. Peki, arazi vergisi nasıl hesaplanır?



Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar  Emlak Vergisine tabi tutuluyor. Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılıyor.


Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin bu kanuna göre arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu kararı ile belirleniyor. Emlak vergisi ödemeleri iki, eşit taksit halinde ödeniyor. 


Emlak vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. Emlak vergisinin 2. taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödenmesi gerekiyor. Emlak Vergisi ödemelerinin 1 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. 


Emlak vergisi, Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde belirleniyor;  Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün başlıyor!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön