19 / 04 / 2024

Arsa kredisi kaç ay?

Arsa kredisi kaç ay?

Arsa kredisi, bazı koşullar altında arsa sahibi olmak isteyenlere bankalar tarafından veriliyor. Peki, arsa kredisi en fazla kaç ay vadeli olarak verilebiliyor? Arsa kredisi kaç ay?



Arsa kredisi kaç ay? 

Arsa kredisi, arsa sahibi olmak isteyen ancak yeterli miktarsa nakit parası bulunmayan kimseler için hazırlanan kredi paketi olarak karşımıza çıkıyor. Arsa kredisi özellikleri bankalarda farklılık gösteriyor.


Bankaların verdikleri arsa kredisi, arsa değerinin ortalama yüzde 50'i; yüzde 60'ı olarak hesaplanıp veriliyor.


Ancak bu şekilde kredi kullanılabilmesi için; arsanın bazı özellikleri taşıyor olması gerekiyor.


Örneğin, belediye sınırları içinde olmayan ve imarlı olmayan arsalara bankalar kredi vermiyor. Buna karşın bazı bankalarda, satın alınan arsanın imarlı olmaması halinde teminata başka bir gayrimenkulün (imarlı arsa, konut, işyeri) ipoteği alınarak kredi verilebiliyor.


Arsa kredisi vadesi..

Arsa kredisi vadeleri kimi bankalarda 36 aya kadarken; bazı bankalarda ise, 120 aya kadar çıkabiliyor. 


Arsa kredisi veren bankalar ve şartları:

Aşağıda belirtilen arsa kredisi koşulları bankaların insiyatifinde olup, değiştirebilirler. Bu nedenle güncel bilgiler için kredi kullanılacak banka ile iletişime geçilmesi tüketici adına faydalı olacaktır.


-Ziraat Bankası

Ziraat Bankası'nda; 36 aya kadar vade imkânı bulunuyor. Satın alacağınız arsanın ekspertiz değerinin en fazla %50'si kadar kredi kullanılabiliyor. Alınacak olan arsanın belediye sınırları içerisinde ve imarlı olması gerekiyor. Krediye konu arsa üzerine ipotek tesis edilerek kullandırılıyor ve ayrıca bir kefil alınıyor.

Şube tarafından gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebiliyor. Kredi vadesi boyunca hayat sigortası yapılıyor.


-İş Bankası

Satın alacağınız arsanın “acil satış değeri” nin azami %50’sine kadar kredi kullandırılıyor. 


-Şekerbank

Gerçek kişilerin, ticari nitelikte olmayan “arsa” alımlarının finansmanına yönelik olarak kullandırılıyor.

TL olarak kullandırılır. Maksimum vade 120 ay olup; Teminat olarak kredilendirilen arsa imarlı ise ipotek alınabiliyor. Satın alınan arsanın imarlı olmaması halinde teminata başka bir gayrimenkulün (imarlı arsa, konut, işyeri) ipoteği alınabiliyor. Teminata alınan gayrimenkulün ekspertiz değerinin, % 45’ine kadar kredi kullandırılıyor.


-Teb Bankası

Arsa alımı için sahip olduğunuz evi teminat göstererek, evin ekspertiz değerinin %60’ına kadar Arsa Kredisi kullanılabiliyor. Kullanmış olduğunuz kredinizin faizi, piyasadaki faiz oranı değişikliklerinden etkilenmez ve kredi vadesi boyunca sabit kalıyor. Arsa Kredi vadesi 60 aya varıyor.


-Albaraka

Şubelerin bulunduğu belediye sınırları içerisinde yer alan imarlı arsa alımlarınızın finansmanına yönelik olarak ve 60 aya kadar vade seçenekleri ile kullandırılan taksitli finansmanlar olup; Arsa finansmanı yalnızca 'imarlı' arsaların alımına dönük olup imarsız arsalar, tarla, arazi vs alımları finanse edilmiyor. Arsa kredisi TL olarak kullandırılabiliyor. Arsa kredilerinde azami vade 60 ay oluyor.


Arsa kredisi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön