23 / 04 / 2024

Arsa ve arazisi olanlar hangi vergileri ödeyecek?

Arsa ve arazisi olanlar hangi vergileri ödeyecek?

Arsa ve arazisi olanlar 2018 yılı içerisinde bazı vergileri ödemekle mükellef oluyor. Peki, kimler hangi vergileri ödeyecek?



Arsa ve arazisi olan kimseler, sahip oldukları bu gayrimenkuller için bazı vergileri ödemekle mükellef oluyor. Arsa ve araziler için her sene ödenmesi gereken vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. 

Emlak vergisini, Türkiye sınırları içerisinde arsa ve arazisi olan herkes ödüyor. Arsa veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında vergi mükellefi oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Arazi vergisi muafiyeti

Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona eriyor.

Kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tasarrufu yasak edilen arazinin vergisi, mükelleflerce keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, yasaklama tarihini izleyen taksitlerden itibaren bu hallerin devam ettiği sürece alınmıyor.

Deprem, su basması, yangın gibi tabii afetler sebebiyle yanan, yıkılan binaların arsalarına ait vergiler, bu olayların vukua geldiği tarihleri takip eden bütçe yılından itibaren iki yıl süre ile alınmıyor.

Üzerine bina yapılan arsanın Arazi Vergisi mükellefiyeti, inşaatın bittiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren sona eriyor.

Arsa ve arazilerin emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, arsa ve arazilerde farklı oranlarda hesaplanıyor. Vergi büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Arazilerde normal yörede emlak vergisi binde 1 oranında alınırken, büyükşehirlerde binde 2 oranında uygulanıyor. Arsalarda ise emlak vergisi normal yörede binde 3, büyükşehirde binde 6 oranında hesaplanıyor.

2018 yılı emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılacak.

Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi var mı?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunmuş olduğu temizlik hizmeti için ödeniyor. Konut ve işyerleri için ödenen bu vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. Arsa üzerinde bina yapılması halinde, kullanımda olan konut ve işyerleri adına vergi mükellefiyeti başlıyor.

2017'de satılan arsa ve arazilerin değer artış kazancı vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içinde elden çıkarılması halinde gelir vergisi doğuyor. Bu vergi, elde edilen kazancın istisna sınırından yüksek olması halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Geçtiğimiz sene arsa veya arazisini satarak kazanç elde edenler, bu sene Mart ve Temmuz aylarında vergi borcunu ödeyebilecek.

 

Bu yıl arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön