29 / 03 / 2024

Arsası hem de evi olan emekli vergi ödemeyecek!

Arsası hem de evi olan emekli vergi ödemeyecek!

Türkiye'de 20 milyonun üzerinde gayrimenkul var. Bu yönüyle, neredeyse her aile "Emlak Vergisi" ile ilgili. Emeklilere gelince, onlara sağlanan "Emlak Vergisi Avantajları" var bunu emeklilerin bir kısmı bilmediği gibi belediyelerde yanlış uygulayabiliyor.



SÖZCÜ okurlarının en çok sorduğu soru "Emlak Vergisi" ile ilgili... Nedenine gelince, Türkiye'de 20 milyonun üzerinde gayrimenkul var. Bu yönüyle, neredeyse her aile "Emlak Vergisi" ile ilgili... Emeklilere gelince, onlara sağlanan "Emlak Vergisi Avantajları" var ama bunu emeklilerin bir kısmı bilmediği gibi belediyeler de yanlış uygulayabiliyorlar. 


EMEKLİNİN EVİ 


Emekli İbrahim Bey'in; 1- Türkiye sınırlan içinde bir evi varsa, 2- Bu evin brüt alanı da 200 m2'yi aşmıyorsa, 3- Evde kendisi oturuyorsa (ya da evi kiraya vermiş olup kendisi kirada oturuyorsa) Emekli aylığı dışında başka bir geliri yoksa (yıllık 25 bin TL'yi aşmayan faiz, repo ve benzeri menkul sermaye iradı varsa bu koşul bozulmuyor), Emekli İbrahim Bey, Emlak Vergisi ödemez. 


HEM EVİ HEM ARSASI VARSA


 Emekli İbrahim Bey'in gelir getirmeyen arsası ve arazisi varsa evi için yine emlak vergisi ödemez. "Bu da nereden çıktı?" diyenler olabilir. Maliye Bakanlığı'nın 31 Aralık 2003 Tarih ve 25333 (üçüncü mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği var. O tebliğin "3 / e" bölümünde açık ve net olarak yazıyor. Fırtınanın gücü ne olursa olsun, eğer yağmura saygı varsa; seni bekleyen bir gökkuşağı mutlaka vardır. 


Sözcü Gazetesi


Geri Dön