18 / 05 / 2024

Asgari ücrette sistem değişiyor! Yıllık değil 6 aylık olacak!

Asgari ücrette sistem değişiyor! Yıllık değil 6 aylık olacak!

Asgari ücrete 2023 yılı için yapılacak zam heyecanla beklenirken yeni asgari ücretin 7 bin 700 – 8 bin 800 lira arasında olacağı tahmin ediliyor. Kulislerden gelen bilgilere göre asgari ücrete emekli ve memurlara yapıldığı gibi yıl ortasında ikinci bir zam yapılması da ihtimal dahilinde.



Milyonlarca çalışanın gözü kulağı Aralık ayında yapılacak zamlarda. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme önümüzdeki ay Meclis gündemine gelmesi beklenirken, bir taraftan da sözleşmeliler için kadro çalışması tamamlanacak. Aralık ayının en önemli konularından birisi de asgari ücret zammı olacak. Aralık ayının ilk haftasında başlayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları üç kez yapılacak ve 2023 yılında uygulanacak asgari ücret ya da ücretler belirlenecek.

ENFLASYON TEMEL KRİTER OLARAK KABUL EDİLECEK

Asgari ücret artışlarının son 10-15 yıllık sürecine bakıldığında tüm artışların enflasyonun üzerinde gerçekleştiği dikkat çekiyor. Genel olarak enflasyonun 5-10 puan üzerinde yapılan artışlar geçen yıl daha da yüksek olmuştu. Ocak ayında yüzde 50 ve Temmuz ayında da yüzde 30 olmak üzere yüzde 95'in üzerinde bir artış ile asgari ücret 2.825 liradan 5.500 liraya çıkartılmıştı. Bu yıl da yine yıllık enflasyon verilerine bakılarak bir artış yapılması bekleniyor. Ekonomi Yazarı Faruk Erdem’in Yeni Asır’daki yazısında ifade edilen artışın, yeni asgari ücreti 7 bin 700 ila 8 bin 800 TL arasında bir noktaya taşıması öngörülüyor.

ASGARİ ÜCRETE YILDA İKİ KEZ ZAM

Asgari ücrete 2023 yılında da bu yıl olduğu gibi iki kez artış yapılması ihtimaller dahilinde. Maaşların enflasyon karşısında erimesini önlemek için yıl ortasında emekli ve memurlara yapıldığı gibi asgari ücrete de ikinci bir zam da yapılabilir. Bu durumda zam oranları yıllık değil 6 aylık olarak belirlenebilir.

 


Geri Dön