16 / 04 / 2024

AVM'lerde TL dönemi memnuniyet verici!

AVM'lerde TL dönemi memnuniyet verici!

Sabah Gazetesi yazarlarından Sinan Özedincik Ayaydın- Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın ile bir röportaj gerçekleştirdi. Yalçın Ayaydın perakende sektörünü değerlendirdi.  



Sabah Gazetesi yazarlaraından Sinan Özedincik bugünkü köşesinde ''Alınan kararlar bizi düze çıkartacak'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte o yazı... 

Perakende sektörü bugünlerde hareketli günler geçiriyor. Ciroları artıyor. Özellikle yabancı turistlerle birlikte AVM'lerde alışveriş hareketliliği yaşanıyor. Bu hafta bir araya geldiğimiz 40 yıllık tekstilci Yalçın Ayaydın önümüzdeki aylarda piyasaların normale doğru döneceğimizi belirtti. Ayaydın- Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın özellikle son dönemde Başkan Erdoğan ve Maliye Bakanı ve Hazine Bakanı Albayrak'nın olumlu adımlarıyla beraber zorlukların yavaş yavaş aşılacağına, bununla beraber alınan yeni kararlarla, 2019'dan itibaren toparlanacağımız bir yıl olacağına inandığını anlattı:

"Coğrafi ve stratejik konumu gereği, Türkiye çok önemli bir geçiş yolu. Turizmin, tekstil sektörüne yıl boyunca sağladığı olumlu katkı aşikâr. Bu noktada hedefimiz, Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist potansiyelini avantaj olarak değerlendirerek yeni müşteriler kazanmak. Yabancı müşteri satışlarımızda aylık bazda yüzde 64'lük bir büyümemiz var" diyen işadamı Ayaydın, sözlerini şu cümleyle bitiriyor; "2018 Ocak-Ekim döneminde ise yüzde 126'lık bir büyüme kaydettik. Geçtiğimiz yıl satışlarımızın yüzde 14.2'si, bu yıl ise yüzde 18.5'u yabancı müşteri alışverişlerine ait. Yabancı turistin, satış oranlarımıza ve cirolarımıza etkisi yüksek ve geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 100'ün üzerinde bir büyüme kaydettik. Dolayısıyla artan yabancı turist sayısını önemsiyor ve aksiyon planlarımızı bu yönde uygulamaya alıyoruz".

AVM lerde TL dönemi memnuniyet verici!

1-) AVM'ler TL'ye geçti, nasıl değerlendiriyorsunuz? Memnun musunuz? Yoksa başka yerden bu parayı çıkartmaya çalışıyorlar mı?
TL'ye geçme kararı bizim açımızdan memnuniyet verici oldu. Bu durumu avantaj olarak değerlendirerek, yeni mağaza yatırımlarımıza devam edeceğiz. Avm'lerle ilişkilerimiz her zaman yapıcı oldu. Bu yüzden söylediğiniz anlamda bir niyetleri olacağını düşünmüyoruz.

2-) Konkordato ilan eden bazı firmalar işi suiistimale götürüyor. Sizce bu kadar konkordato ilanı normal mi?
Konkordato ilan eden firmaların çoğunun bilançosu daha önceden de kırılgandı. Dolayısıyla bu noktada beklenen oldu diyebiliriz. Bahsettiğin şekilde kulağıma gelen böyle bir duyum olmadı, işin etik boyutu tartışılabilir tabi ama böyle bir şey gerçekten varsa şayet, fikri bile ülkemiz adına üzücü. Bu kadar kişiye istihdam sağlayan büyük şirketlerin ve işadamlarının böyle bir hamle yapmayı düşüneceğini aklımdan bile geçirmek istemem.

3-) 2019'da ekonomiyi nasıl bekliyorsunuz?
2019'un kolay bir yıl olmayacağının farkındayız. Fakat son dönemde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ve Maliye Bakanı'mızın olumlu adımlarıyla beraber zorlukların yavaş yavaş aşılacağına inanıyoruz. Ayrıca orta vadede alınan tedbir kararları bizi düze çıkartacağına inanıyoruz.

4-)  Ipekyol'un hedefleri neler gelecek ile ilgili?
Hedefimiz, adımlarımızı daima bulunduğumuz noktadan daha ileriye taşımak. Bugün Türkiye'de 233 mağaza ile, yurtdışında ise 39 mağaza ile varlık gösteriyoruz. İhracatımızda büyüme odaklıyız. 2018 sonuna kadar yurtdışı mağaza sayımızı 45'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ortadoğu'da, Körfez Ülkelerinde oldukça güçlüyüz. Hedef pazarlar olarak kısa vadede Rusya, Kazakistan ve İran gündemimizde. Orta ve uzun vadeye baktığımızda Afrika ve Avrupa ülkelerini yeni lokasyonlarımız arasına almayı planlıyoruz. Yatırımlarımıza her daim devam edeceğiz.

TL'ye dönüş kuru belli oldu!
Dövizden TL'ye geçiş kararı sektöre can simidi oldu!


Geri Dön