25 / 04 / 2024

AVM'lerdeki kira sorunu erken seçim getirdi!

AVM'lerdeki kira sorunu erken seçim getirdi!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), 2001 yılının Eylül ayında marka sahibi hazır giyimciler tarafından kuruldu. Sonrasında perakendecilik alanında faaliyet gösteren diğer sektörlerdeki birçok firma da bu derneğe katıldı.



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), 2001 yılının Eylül ayında marka sahibi hazır giyimciler tarafından kuruldu. Sonrasında perakendecilik alanında faaliyet gösteren diğer sektörlerdeki birçok firma da bu derneğe katıldı. İletişim, optik, mobilya, ayakkabı, küçük mutfak ürünleri, kozmetik, aksesuar, ev tekstili ve dekorasyonu gibi alanlardan katılan üyeleriyle dernek büyüdü.


Bugün dernek üyesi firmaların toplam cirosu 40 milyar doları buluyor. Derneğin başkanlığını 2015 yılından bu yana Penti markasıyla bilinen Öğretmen Çorap'ın sahibi Sami Kariyo yürütüyor. 30 kişilik yönetim kurulunda birçok ünlü markanın sahibi ya da üst düzey yöneticisi yer alıyor. Malum perakende sektöründe işler bu sıralar pekiyi değil. Terör olayları, hain darbe girişimi derken alışverişlerin gerilemesi nedeniyle perakende cirolarında ciddi düşüşler olduğu söyleniyor. Sermayesi güçlü, büyük zincirler bu sorunu bir şekilde çözüyor. Ancak küçük mağaza zincirlerinin bu ciro düşüşlerinden çok ciddi etkilendikleri görülüyor. Bu noktada özellikle AVM kiraları ve ortak giderleri firmalar için sorun olmaya başlıyor. Geçen hafta biz de bu konuyu dergimizde işlemiş, kiraların yüksekliğinden dolayı AVM'lerden kaçış başladığını yazmıştık. Dernek üyesi markaların temsilcileri uzun süredir dernek yönetiminden bu soruna el atmasını istiyordu. AVM'lerin çatı kuruluşu Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile uzlaşarak kiralarda indirim talepleri vardı. Bu noktada BMD yönetimi çok yol alamadığı için üyelerin eleştiri dozları artmıştı. Bu eleştiriler 27 Eylül Salı gün yapılan yönetim kurulu toplantısına taşınmış. Yönetim kurulunda yer alan küçük mağaza zinciri sahipleri sert eleştiriler yapmışlar ve AYD'ye karşı tavır geliştiremediği için Kariyo'yu eleştirmişler. Duyduğumuza göre toplantıda ciddi tartışmalar yaşanmış ve yönetim de tartışmalar nedeniyle erken seçim kararı almış. BMD'nin normal seçimi 2018 yılı mart ayında yapılması gerekirken olağanüstü genel kurul kararı çıkmış. Şimdi BMD üyeleri 20 Ekim Perşembe günü sandık başına gidiyor. Yaptığımız araştırmada Sami Kariyo'nun yeniden aday olmayacağını öğrendik. Ancak üyelerin baskısıyla aday olursa da şaşırmayın. Yönetim Kurulu'nda en çok eleştiri yapan ve yönetime bayrak açan kişi ise Twigy Terlik'in sahibi BMD Başkan Yardımcısı Sinan Öncel imiş. Öncel'in genel kurulda aday olup olmayacağı ise henüz belli değil. BMD üyeleri açısından bu hafta yoğun kulislerin olacağı kesin. Hareketli bir seçim olacak gibi görünüyor


Para 


Geri Dön