25 / 04 / 2024

AVM'lerin kur sabitlemesi şart!

AVM'lerin kur sabitlemesi şart!

Tekstil sektörünün 15 Temmuz darbe girişiminin etkilerini kısa bir sürede atlattığını dile getiren Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, ancak sektörün önünde çözülmesi gereken daha büyük sorunlar olduğunu söylüyor.



Tekstil sektörünün 15 Temmuz darbe girişiminin etkilerini kısa bir sürede atlattığını dile getiren  Ankara  Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, ancak sektörün önünde çözülmesi gereken daha büyük sorunlar olduğunu söylüyor. 


Gerek Türkiye genelinde gerekse başkent Ankara'da sayıları hızla artan AVM'ler, pek çok sektör açısından büyük önem taşıyor. Ankara gibi dev kentlerde halkın büyük çoğunluğu ihtiyacı olan gıda, giyim ve elektronik ürünleri AVM'lerden satın alıyor. 


Fakat son dönemde artan döviz kurları, AVM'ler ile sanayiciler arasında pürüzlere neden oldu. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, tekstil sektörünün 15 Temmuz darbe girişiminin etkilerini kısa bir sürede atlattığını söyledi. Ancak sektörün önünde çözülmesi gereken daha büyük sorunlar olduğunu dile getiren Karakuş, özellikle AVM'ler konusuna dikkat çekerek, "Ankara'nın ve Türkiye'nin daha fazla AVM'ye ihtiyacı yok. Mevcut AVM'lerin kira indirmesi ve kur sabitlemesi gerekiyor" dedi. Rusya ile ilişkilerin normalleşmeye başlamasının da sektör için olumlu olduğunu vurgulayan Karakuş, 2017 yılının çok verimli geçeceğine inandığını ifade ederek, "Hükümetimizden aldığımız güçle, bundan sonra daha çok çalışacağız" diye konuştu. 



2001 KRİZİ ÖRNEK OLMALI 


Canip Karakuş, perakende sektörü için bir takım önlemler alınması gerektiğini de aktardı. Sektörün en büyük sıkıntılarından birinin AVM'ler olduğunun altını çizen Karakuş, Türkiye'de ve Ankara'da daha fazla alışveriş merkezine ihtiyaç olmadığını belirtti. Canip Karakuş, 2001 yılındaki krizde olduğu gibi AVM yöneticilerinin sektörle masaya oturup kira sözleşmelerini yenilemesi ve döviz kurunu sabitlemesi gerektiğini kaydetti. AVM'lerde yatırımcının yerli, işletmecinin ise yabancı olmasının sıkıntılar doğurduğunu anlatan Canip Karakuş, bu durumun hem kiralamada hem de iletişim noktasında sektörü zora soktuğunu ifade etti. Karakuş, yabancı işletmecilerin marka karmasını yaparken ilk olarak gıda marketleri, yapı marketleri, elektronik marketlerini tercih ettiklerini; sonra tekstil sektörünün büyük firmalarını aldıklarını, en son 50-150 metrekarelik mağazaları kiraladıklarını söyledi. 

Bu küçük mağazaların kiralarının yüksek olduğunu aktaran Canip Karakuş, bu mağazaların boşalması durumunda AVM'lerin bir daha dolamayacağını dile getirdi. 


Ekonomist Ankara 


Geri Dön