23 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli bitiş tarihi!

Avrasya Tüneli bitiş tarihi!

Avrasya Tüneli bitiş tarihi 2015 yılı ortası olarak açıklandı. 1,3 milyar dolarlık yatırım bedeliyle inşa edilen tünelin, açıldığında İstanbul'un trafik yoğunluğunu hatırı sayılır ölçüde hafifletmesi bekleniyor...




Avrasya Tüneli bitiş tarihi!


İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine denizin altından bağlayacak Avrasya Tüneli’nin inşaatı hızla devam ediyor. Avrupa’da Kazlıçeşme ile Anadolu’da Göztepe’yi 106 metre derinlikte birbirine bağlayacak olan karayolu tünelini yani Avrasya Tüneli bitiş tarihi 2015 yılı ortaları gibi hedefleniyor. Dünyanın en büyük 6. tüneli olacak dev proje ile şu anda 100 dakika olan Kazlıçeşme-Göztepe arasının 15 dakikaya inmesi bekleniyor. Marmararay’ın aksine Avrasya Tüneli’nden sadece hafif araçlar geçiş yapabilirken, ağır araç, yaya ve motosiklet geçişine izin verilmeyecek.


Avrasya Tüneli için tüneli kazacak makina kendi sınıfında dünyada 1. sırada yer alıyor. 3,4 km uzunluğundaki Boğaz geçiş tünelini kazacak ve özel olarak tasarlanan 130 metre uzunluğundaki dev makine toplam 150 milyon dolara mal oldu. Bin 500 ton ağırlığında, 4 katlı bina yüksekliğindeki makine günde ortalama 8-10 metre arasında tünel kazıyor.  


Anadolu ve Avrupa arasındaki araç ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak olan Avrasya Tüneli devreye girdiğinde günde 100 bin aracın geçmesi bekleniyor. Tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları ve geçiş gişeleri, bir yakada merkezi işletme binasıyla birlikte, her katta çift şerit olmak üzere, tünel iki katlı olacak. Proje kapsamında her iki yakada da gişeler yer alıp geçiş ücretinin 4 dolar + KDV olacağı belirtiliyor.


Avrasya Tüneli bitiş tarihi!


Toplam 1.3 milyar dolar maliyetle tamamlanması planlanan ve 2011 yılında inşasına başlanan Avrasya Tüneli bitiş tarihi 2015 ortası olarak açıklandı. 




Avrasya Tüneli tanıtım videosu!
Avrasya tüneli son durum!
Avrasya Tüneli güzergah!
Avrasya Tüneli geçiş ücreti!




Geri Dön