20 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası dolara karşı euronun gücünü artıracak 'bazukayı ateşledi' 11 yıl aradan sonra bir ilk

Avrupa Merkez Bankası dolara karşı euronun gücünü artıracak 'bazukayı ateşledi' 11 yıl aradan sonra bir ilk

Küresel ölçekte artan enflasyon dalgasına karşı ABD Merkez Bankası FED'in peş peşe attığı faiz adımlarının ardından bir faiz adımı da Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) geldi. Banka 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı. İşte detaylar...



Banka aldığı faiz artırım kararıyla, 2011 yılının Temmuz ayından bu yana ilk kez politikasında değişiklik yapmış oldu.

Bankanın açıkladığı karar metninde, kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilebilen adımlarla sınırlı olmadığı ifade edilerek, "Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi ihtimaline" işaret edildi.

Bankanın para politikasının efektif bir şekilde uygulanabilmesi ve euro bölgesinde ekonomilerdeki farklı hızdaki toparlanma nedeniyle TPI'nın (Geçiş dönemi koruma enstrümanı) gerekli bir araç olduğu kaydedilerek, para politikası normalleşmesinde TPI'nın, Avro Bölgesi'nde oynaklığın artmaması için kullanılacağı açıklandı.

LAGARDE: POLİTİKAMIZ VERİLERE BAĞLI OLACAK

Enflasyonu yüzde 2 seviyesinde tutmak istyen Avrupa Merkez Bankası, AB üyesi 15 ülkenin enflasyon oranı çift haneye çıktığı bu dönem son 25 yılın en enflasyonist dönemi olarak kayıtlara geçti.

Avrupa'da enflasyon kayıtlarının geçmişi 1997 yılına dayanıyor. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Politika faiz kararında daha büyük bir adımın atılmasının uygun olduğuna karar verdik. Bu, orta vadede enflasyon hedefimizi yakalamamıza yardımcı olacaktır. Gelecekteki politikamız verilere bağlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde daha önce, "Eğer daha yüksek enflasyonun beklentileri tehdit ettiğini görürsek teşvikleri daha hızlı bir şekilde geri çekeriz” ifadesini kullanarak 25 baz puanın üzerinde bir faiz artışına açık kapı bırakmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön