19 / 03 / 2024

Ayçiçek yağı fiyatlarında yüzde 30 indirim! Türkiye'de fiyatlar neden aşağı düşmüyor

Ayçiçek yağı fiyatlarında yüzde 30 indirim! Türkiye'de fiyatlar neden aşağı düşmüyor

Uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı son iki haftada yüzde 30 düşüşle 1500 dolara kadar geriledi. Bu gelişmenin iç piyasaya indirim olarak yansıması bekleniyor ancak Türkiye'deki firmalar bu düşüşü görmezden geliyor.



Ayçiçek yağında zam fırtınası tersine döndü küresel piyasada ayçiçek yağı fiyatlarında yüzde 30'lara varan düşüşler görüldü ancak bu durum Türkiye'deki market raflarına henüz yansımadı.

Piyasada ise ayçiçek yağına indirim çağrısı yapılıyor ancak.şimdilik sadece dolardaki düşüşü rafa kısmen yansıtan ayçiçek yağı üreticileri dünyadaki yüzde 30'luk düşüşü etiketlere yansıtmaya yanaşmıyor. Tüketici temsilcilerine göre rafta litresi 35 ile 50 lira arasında değişen 1 litrelik ayçiçek yağının 30 liranın altına çekilmesi bekleniyor.

Market raflarında 5 litresi 200 liraya kadar çıkan ayçiçek yağının fiyatının 120-140 lira bandına inmesi gerekiyor. Küresel piyasada yaşanan yüzde 30 fiyat düşüşlerinin ardından aynı şekilde halen markette 35-50 lira seviyesinde olan litrelik ayçiçek yağının fiyatının da 30 liranı altına indirilmesi talep edildi

Piyasada halen 1 litrelik yağını organik etiketiyle 93.84 liraya satan e-ticaret siteleri de mevcut. Bu arada 'yüksek fiyat' algısını kırmak isteyen bazı markalar 4 litrelik ayçiçek yağını 169.90 liradan müşterilere satıyor.

Ayçiçek yağlarındaki fiyatları değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, marketlerin ürün olmadığı dönemde artırdıkları fiyatları global düşüşle birlikte indirmesi gerektiğini söyledi. Pandemi döneminde yeterince ayçiçek yağı olmasına rağmen yapılan spekülasyonlarla marketlerin önünde ayçiçek yağı kuyrukları oluşturulduğunu ifade eden Şahin önümüzdeki dönem için de şimdiden önlem alınmasını gerektiğini söyledi. Şahin "Yeniden bir kriz oluşmaması için hükümet spekülasyonların önüne geçecek tedbirleri erkenden almalı ayrıca spekülasyon yapanlara ciddi maddi ve hapis cezaları getirilmeli. Tüketiciler de uyanık olmalı. Kimse ürün stoklamaya çalışmazsa kuyruklara girip 3- 5 litre yağ almazsa spekülatörler amacına ulaşamaz. Tüketicinin panik yapmasına gerek yok" dedi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön