20 / 04 / 2024

En az prim ödeyerek nasıl emekli olunur kaç gün prim yatırıp kaç yaşında maaş bağlanıyor?

En az prim ödeyerek nasıl emekli olunur kaç gün prim yatırıp kaç yaşında maaş bağlanıyor?

Çalışma hayatının sonunda emeklilik hakkı elde etmek için minimum prim ödemesi ne kadar olmalı, Az prim ödeyerek nasıl emekli olunur kaç gün prim yatırıp kaç yaşında emekli olunuyor? İşte detaylar...



Emeklilik için gereken şartları sağlayan SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR'a prim ödeyenler ne zaman emekli olurum, kaç gün prim ödemem gerekir, emekli olmak için minimum ne kadar prim yatırılmalı, kaç yaşında emekliliğe hak kazanılıyor sorularının cevaplarını sorguluyor. Türkiye'de emeklilik sistemi, prim ödeme süreleri, ve ödenecek prim miktarında düzenlemeye gidilmişti.

Son yapılan düzenlemeye göre Türkiye'de emeklilik yaşı iki farklı kritere göre belirleniyor. Yaş sınırı kadınlara ve erkeklere göre farklılık gösterdiği gibi sigorta başlangıç tarihine göre de değişebilmektedir.

AZ PRİMLE NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, okuyucudan gelen "Az primle nasıl emekli olurum?" sorusunu cevapladı. Taner Kırcı isimli okur, Sarısu'ya, 26 Eylül 1979 doğumlu olduğunu, 14 Eylül 2002'de memuriyete başladığını 1 Eylül 2016’da memuriyetten ayrıldığını, 4 bin 980 gün prim ödemesi olduğunu söyledi. En az prim ödeyerek nasıl emeklilik hakkı elde edebilirim? diye sordu.

Ekrem Sarısu, soruya, "Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya veya isteğe bağlı Bağkur’a 420 gün prim ödeyerek toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz (5400 gün prim ödeme ve 61 yaş şartlarına tabi olarak) diyerek cevapladı.

EMEKLİLİK YAŞI ERKEKLERDE KAÇ GÜN PRİM ÖDEMELİ?

Sigortalılık süresinin başlangıcı tarihi 08.09. 1976'dan önce olan erkek sigortalılar;

  • 55 yaşını ve en az 5000 prim gününü doldurmuş olmalı
  • 55 yaşını doldurmamış olanlar ise, 25 yıl sigortalı olup yine en az 5000 gün prim ile malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirmiş olmalılar.
  • Sigortalılık süresinin başlangıcı tarihi 08.09.1999 günü ve sonrası olan erkek sigortalılar;
  • 60 yaşını ve en az 7000 prim gününü doldurmuş olmalılar.
  • 08.09.1999 yılı sonrası sigorta başlangıcı olanların sigortalılık süre şartı bulunmamaktadır. 7000 iş günü ve 60 yaş şart yeterlidir.
  • 60 yaşını geçen, 25 yıl sigortalı olan ve en az 4500 gün prim ödeyen çalışanlar da emekli olabilirler.
  • Sigortalılık süresinin başlangıcı tarihi 01.05.2008 günü ve sonrası olan erkek sigortalılar;

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön