28 / 03 / 2024

Bankalar kredi vermeyince sektör olumsuz etkileniyor! Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?

Bankalar kredi vermeyince sektör olumsuz etkileniyor! Merkez Bankası'nın kararı ne olacak?

Reel sektör hala ticari krediye erişim konusunda zorluk çekmekte. Bankalar, daha önce durumun seçim sonuçlarına bağlı olduğunu ifade etmişlerdi, ancak seçimler geride kaldıktan sonra bile kredi imkanlarını genişletmede tereddüt ediyorlar.



Ticari kredilere olan erişim sorunu, çözüm bekleyen bir mesele olarak reel sektörün önünde durmaya devam ediyor.

Reel sektörün temsilcileri, özel bankaların kredi musluklarını tamamen kapatmasının ve bu durumun işletmelerin nakit akışını ciddi şekilde zorlaştırdığını belirtiyor. Bankacılık sektöründen edinilen bilgilere göre, kamu bankalarında ticari krediye erişim özel sektöre kıyasla daha kolayken, özel bankaların yıllık yüzde 60-70'lik faiz oranlarına rağmen hala kredi vermediği görülüyor. Bu durum, özellikle özel bankaların kredilerini ihtiyaç duyan firmalar açısından büyük bir sorun teşkil ediyor.

Kredi miktarında mayıs ayında düşüş eğilimi gözlendi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre, 26 Mayıs tarihinde sektörün kredi hacmi, ticari kredilerde 24,5 milyar lira artış göstererek 7 trilyon 60 milyon 594 bin liraya ulaştı. Fakat bu rakamın son zamanlarda düşüş trendine girdiği gözleniyor. Kamu bankalarının kredi artışında belirgin bir kısıtlama yaşanırken, özel bankaların kredi miktarında son üç haftadır süregelen bir düşüş eğilimi bulunmaktadır. Bu durum, krediye erişim sorununu daha da keskinleştirmekte.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön