29 / 03 / 2024

Bankaların faiz inadı bitmiyor!

Bankaların faiz inadı bitmiyor!

Bankalar faizleri düşürmeye yanaşmıyor. Gayrimenkul sektörünün temsilcileri faizlerin düşmesi durumunda konut satışlarında büyük hareketlilik yaşanacağını belirtiyor. 



Bankaların faiz inadı devam ediyor. Bankalar faizleri makul seviyelere çekme konusunda isteksiz davranıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili ay başında değerlendirme yapmıştı.Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirmesinde, "Yüksek faiz uygulaması ile ülkemizde yatırımı teşvik edemeyiz, yatırımı teşvik edemediğimiz zaman da istihdamı artıramayız. En büyük sıkıntı buradan geliyor. Bakıyorsunuz bir banka 2,7 milyar kâr ettiğinden söz ediyor. Öbürü şu kadar kâr ettim diyor. Halbuki kâr dedikleri, faiz sayesinde yaptıkları sömürüden ibaret. Hiçbirisi, ‘Biz yatırımcıyı teşvik edelim de sürümden kazanalım’ derdinde değil" ifadesini kullanmıştı. Konut kedisi faizleri 9 yılın en yüksek seviyelerinde. 

Sektörümüzün önündeki en büyük engel

Bankaların faiz inadı bitmiyor!

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz konuyla ilgili açıklama yaptı. Akşam Gazetesi'nden Özgül Öztürk'ün haberine göre, Yılmaz, "Türk ekonomisinin geleceği için çalışan sektörümüz için en büyük engel konut kredisi faizlerindeki rekor yükseliş. Faiz oranları 2017'nin 1. çeyreğine göre 30-40 baz puan yukarıda. Faiz oranlarında da bir düşüş olursa sektörde ciddi hareketlenme olacağını biliyoruz. Bankaların faizde indirime gitmesinin son derece önemli olacağını düşünüyorum" dedi.

Düşürücü tutum canlılık etkisi yaratır 

Bankaların faiz inadı bitmiyor!

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Timur "100 bin liralık 120 ay vadeli bir kredi için geçen yıl ocak ayında 1353 TL ödenirken, bu sene bu rakam 1577 TL’ye çıktı. Bu artış tüketicinin alım kararını, konut finansmanı sağlayan firmalara yönlendirmesine sebep oluyor. Nitekim ilk 2 ayda ilk el konut satışında yüzde 10 artış oldu. İpotekli satışlarda da ivme için bankaların faizleri düşürücü tutumu canlılık etkisi yaratacaktır" ifadelerini kullandı. 

 

Konut kredisi faizleri Mart'ta ikinci kez güncellendi!
 


Geri Dön