26 / 04 / 2024

Bankaların Kanal İstanbul endişesi!

Bankaların Kanal İstanbul endişesi!

Çılgın proje Kanal İstanbul'a verilecek finansman desteği gündemden düşmüyor. Türkiye'deki bankaların, Kanal İstanbul'u finanse etmek için isteksiz yaklaştıkları ileri sürüldü. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 sene önce çılgın proje diyerek tanıttığı Kanal İstanbul'un inşası için 2019 sonunda yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu verilerine göre 75 milyar TL, yani dönemin döviz kuruyla yaklaşık 13 milyar dolar harcama yaapılacağı belirtildi. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; devlet, Karadeniz ile Marmarayı birleştirecek 45 kilometre uzunluğa sahip olan ve şehrin batı kesiminin ada olmasını sağlayacak kanalın inşaatına Haziran ayında başlanmasını hedefliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin boğazdaki deniz trafiğine olumlu yönde etki edeceğini belirtirken, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mühendisler ve en az bir ankete göre çoğu vatandaş çevresel zarar yaratacağı ve tatlı su kaynaklarını kirleteceği için çılgın projeye olumlu bakmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Kanal İstanbul'un üzerinden geçecek ilk köprünün temelinin Haziran'da atılacağını açıklamıştı. 

Bankaların Kanal İstanbul endişesi!

Türkiye'nin Karadeniz'deki komşusu Rusya ise Karadeniz'e deniz yoluyla ikinci bir giriş oluşturması nedeniyle güvenlik için projeden endişelendiğine ilişkin ifadeler kullandı. 

"BANKALAR KANAL İSTANBUL PROJESİNDE GÖNÜLSÜZ"

İsim vermek istemeyen bir üst düzey bankacı, projeyi finanse etmeye yönelik "Projenin finansmanında yer alacağımızı sanmıyorum. Daha çok bir inşaat projesi gibi görünüyor. Çevre sorunu yaratma riski var. Bu açıdan da sıkıntılı" açıklamasında bulundu. 

Üst düzey diğer bir bankacı da finansmanda, projenin yaratacağı çevresel etkiler sebebiyle olmak istemeyeceklerine dikkat çekerek; imzacı bankaların fonlanan projelerin çevresel etkilerini düşürmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler (BM) Sorumlu Bankacılık Prensipleri'ne uyması gerektiğine vurgu yaptı. 

Bankaların Kanal İstanbul endişesi!

Bugüne kadar Türkiye'nin İstanbul üçüncü köprü, havaalanı, Gebze-İzmir otoyolu, PPP projeleri gibi büyük altyapı proje finansmanlarında bulunan bankalardan Garanti Bankası, Vakıfbank, Denizbank konuyla ilgili olarak sorulara ilişkin açıklamada bulunmadı. İş Bankası, Ziraat Bankası ve Halkbank'tan ise haberin yayımlandığı zaman bir cevap verilmedi.

Kanal İstanbul’a ilk köprü haziranda!

Kanal İstanbul'un 8 yalanı ve 8 gerçeği!


Geri Dön