23 / 04 / 2024

Bankaya değil konuta yatırım zamanı!

Bankaya değil konuta yatırım zamanı!

İzmirli inşaat sektörü temsilcileri, yaz ayları sonunda konut fiyatlarının artacağını söylerken, “Şimdi bankaya değil konuta yatırım yapın” yorumunda bulundu.



Banka kredi faiz oranlarının hızla artması ve artan inşaat maliyetlerinin yeni inşaat projelerini yavaşlmasıyla önceki aylarda tamamlanan ve satışa çıkan konutları değelendirdi. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; sektördeki durağanlık nedeniyle neredeyse maliyetine satış yapan firma temsilcileri, "Bu fırsatı kaçırmayın" yorumunda bulundu.

SON 1 AY UYARISI

Bankaya değil konuta yatırım zamanı!

Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı ''Bugün için konut maliyetleri yüzde 27,5 artmış durumda, ama konut fiyatları ise hala aynı. Bir daha asla ama asla böyle bir durum olmaz. Bir de aldığınız bu konutu kiraya verdiğinizde her ay 2 bin TL civarında da kazanç sağlarsınız. Şu anda sırf artan maliyetlerin konuta yansıtılmamasından dolayı bile vatandaş yüzde 27,5'luk bir kazanç sağlıyor. Ben de bir yatırımcı olsaydım bugüne kadar paramı bankada tutardım ama 1 ay içinde mutlaka ev alırdım. Mevduatlar geçen yılın Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında enflasyon yüzde 12 arttı. Şu anda enflasyon yüzde 18. Bu yazın sonunda ise yüzde 9'lara gerileyecek. İşte o zaman, kredi faizleri düşüp piyasa canlandığında herkes ev almak için firmalara gittiğinde iş işten geçmiş olacak. Çünkü o evi bir daha asla bu 1 ay içindeki fiyattan alamayacaklar. Bugün 400 bin liraya alacağınız evi Kasım'da 600 bin liraya bile bulamayacaksınız. Yani yüzde 50'den fazla bir kazanç getirecek. Hangi banka bu kadar kısa sürede bu kazancı verebilir? Bu sürede evini alan bize dua edecek'' açıklamasında bulundu.

2 KAT ARTACAK

Bankaya değil konuta yatırım zamanı!

Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy ise ''Bugün için arsa fiyatlarında hiçbir düşüş yaşanmadı. Ama maliyetler son 3 yılda neredeyse 3 kat arttı. Fakat bu durum fiyatlara çok yansıtılamadı. Piyasaya baktığınızda satış fiyatlarının halen olması gerekenin yüzde 30 altında seyrettiğini görüyoruz. Yani bugün yeni bir konut yapmak isterseniz örneğin maliyeti 100 lira iken, 6 ay veya 1 yıl önce yapılmış benzer bir konutu 70 liraya bulabiliyorsunuz. Banka kredi faizlerinin düşmesiyle yeniden güncellenecek gayrimenkul fiyatlarında en az yüzde 20'lik bir artış olacak. Fakat bu çok iyimser bir tahmin. Konutlar bugüne kadar hiç bu kadar değersiz olmamıştı. Kısacası gerek ev sahibi olmak gerekse yatırım yapmak isteyenler önümüzdeki 1 aylık süreci iyi değerlendirsinler. Bu altın fırsat bir daha önlerine kesinlikle çıkmayacak.'' diye konuştu.

KISA VADEDE KAZANIN

Bankaya değil konuta yatırım zamanı!

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de ''Çok değil, birkaç ay sonra kredi faiz oranları düşüp konut fiyatları olması gereken değere yükseldiğinde bugün alanlar yüzde 50 oranında kazanç sağlayacak. Bu oran bankaların mevduat faizine verdiği faizle kıyaslanamaz bile. O açıdan hem başını sokacağı bir eve sahip olmak isteyenler hem de yatırım amaçlı olarak bir ev almak isteyenler için önümüzdeki 1 ay çok önemli. Bizlerin önerisini dinleyen ve parasını gayrimenkule yatıranlar ne denli karlı bir işe imza attıklarını kısa vadede görecek'' dedi.


Geri Dön