18 / 04 / 2024

Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro hattı açıldı!

Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro hattı açıldı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan " Bugün açacağımız hat 3,5 km ve 3 istasyon. Ancak dünyanın en zor metro inşaatının gerçekleştiği bir hat oldu " dedi.



Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro Hattı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro Hattı'nın Yenikapı  Marmaray  İstasyonu'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hattın İstanbullulara hayırlı olmasını diledi.


Başbakan Erdoğan, bu hatla İstanbul ulaşımında tarihi bir adım daha atıldığını, Haliç üzerinden Şişhane'nin Yenikapı'ya bağlandığını, 3,5 kilometre uzunluğundaki bu hattın ayrıca Sarıyer Hacıosman'la Yenikapı'yı da metroyla birbirine bağladığını kaydetti.


Erdoğan, Hacıosman, 4. Levent ve Taksim ile diğer istasyonların Yenikapı aktarma istasyonu ile Marmaray üzerinden Göztepe, Maltepe, Üsküdar, Kozyatağı ve Kartal'a bağlandığını belirterek, "Hacıosman'dan metroya binen vatandaşımız Haliç Köprüsü'nden geçerek, Yenikapı'ya ulaşacak. Buradan Marmaray ile karşıya geçecek, oradan da Kartal'a kadar gidebilecek. Artık Taksim-Yenikapı sadece 7,5 dakika. Taksim-Kadıköy artık 24,5 dakika. Taksim'den Kartal artık 69,5 dakika" diye konuştu.


"Tarihi dokuya önem verildi"


Bugün açılacak 3 istasyondan oluşan hattın dünyanın en zor metro inşaatının gerçekleştiği hat olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: 


"İstanbul'un binlerce yıllık tarihini barındıran bir bölgede, tarihi eserlere zarar vermeden tam tersine tarihi ortaya çıkararak bu hattı inşa ettik. Bu hattı inşa ederken İstanbul'un bilinen tarihi de ortaya çıktı. 23 antik ahşap gemi ortaya çıktı. 50 binden fazla tarihi eser çıkarıldı. İstanbul'un tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığı da ortaya çıktı. Hattın gecikmesini göze alarak, 77 milyon lira harcama yaparak, yani 77 trilyon lira, tarihi dokuyu ve tarihi eserleri de ortaya çıkardık. Bu açılış 4-4,5 yıl önce yapılacaktı. Bu hassasiyetimiz sebebiyle gecikti. Tarihi eserlere zarar vermemesi için ray bağlantılarında en son teknolojiyi tercih ettik. Gürültü ve titreşimi en aza indirdik. Bu hat üzerinde İstanbul'un güzelliğine güzellik katacak bir köprüyü de Haliç üzerinde inşa ettik. Haliç üzerindeki istasyon sayesinde İstanbullular, köprü üzerindeki dinlenme ve eğlence imkanlarından istifade edecek. Laf üretmiyoruz, icraat üretiyoruz. 124 modern teknolojik, donanımlı, sürücüsüz vagon bu hattımızda hizmet verecek."


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışı yapılan hatla kentteki raylı sistem uzunluğununun 141 kilometreye çıktığını belirterek, 110 kilometrenin inşaatının devam ettiğini, 2019'daki hedeflerinin 420 kilometre metro uzunluğuna ulaşmak olduğunu kaydetti.


"Onuncu Yıl Marşı'nda var ya 'Demir ağlarla ördük ülkemizin dört bir yanını'. Kim örmüş kim? Bu CHP mi? Hayır. Gazi Mustafa Kemal'den sonra raylı sistemde bir adım yok. Bizimle başladı" diyen Erdoğan, İstanbul'un 2019 sonrasında da 776 kilometre metro hattına kavuşacağını anlattı.


"Marmaray'ı tekrar kullandım"


Başbakan Erdoğan, açılıştan sonra ilk kez Marmaray'ı bugün tekrar kullandığını ifade ederek, hemen kısa sürede Üsküdar'dan Yenikapı'ya ulaştıklarını anlattı. İstanbul'da yaşayıp da hala Marmaray'a binmemiş, yeni metro hatlarında yolculuk yapmamış vatandaşların olduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin, hatta dünyanın bir çok yerinden turistlerin Marmaray'ı kullandığını söyledi.


Japonya ve Malezya'da Marmaray'ı konuştuklarını, dünyanın Marmaray'ı konuştuğunu aktaran Erdoğan, şimdi de Haliç'teki bu köprünün konuşulacağını anlattı. Erdoğan, herkesin en az bir kere Marmaray'ı tecrübe etmesini temenni ederek, İstanbullular'dan, bu açılan hatla da Haliç üzerinden geçerek emsalsiz duyguyu yaşayıp, Haliç üzerinde inip kenti seyretmelerini istedi.


Belediye başkanı seçilmesinden itibaren yurt dışına gittiğinde, oradaki gelişmiş imkanları ve yüksek hayat standartlarını gördüğünde, "Bunlar ülkemizde neden yok" diyerek iç geçirdiğini, yollara, köprülere, toplu taşımaya bakarak "Bizim milletimizden neden esirgeniyor" diye hayıflandığını anlatan Erdoğan, bugünün 20-25 yaşındaki gençlerinin İstanbul'un susuz ve kirli havasının olduğu günleri yaşamadığını kaydetti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "20-25 yaşındaki gençlere sesleniyorum. Siz o günleri yaşamadınız. Biz sizin için işte böyle bir İstanbul, böyle bir Türkiye hazırladık" dedi. 


"Çok daha köklü reformlar yapıyoruz"


Tamamen yıkılan ülkeler yeniden toparlanarak, ülkelerini yeniden inşa ettiklerini, halklarını en güzel ve modern imkanları sunmaya başladıklarını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Türkiye 2. Dünya Savaşı'nın yıkımını yaşamadığı halde, bu ilerleme yarışında maalesef geride kaldı. Onlar yaptılar, bizim milletimiz, aciz idareciler sebebiyle seyretmek, gıptayla izlemek zorunda bırakıldı. Avrupa'da işçi olarak çalışan kardeşlerimiz geldiğinde, ayrı bir dünyayı, oradaki yolları, metroları, hızlı trenleri anlattılar. Çantalarında çikolata getirirlerdi. O dahi bizde yoktu. Şu anda böyle bir derdimiz, sıkıntımız var mı? Bize defterler, kalemler getirirlerdi. Onlar dahi yoktu. Bize uçağa binmenin nasıl bir duygu olduğunu anlatırlardı. Benim milletim, maalesef yıllar boyunca sadece iç geçirdi, hayranlıkla izledi, dinledi. 1994'te içimizde bu farkılığın ezikliği, burukluğu, üzüntüsü vardı. Onun için çok çalıştık. 'Londra'da, Paris'te, Berlin'de, New York'ta ne varsa, İstanbul'da da o olacak', dedik. İnsanlar nasıl yaşıyorsa, hangi imkanlara sahipse, 'İstanbul'da da çok daha fazlasına sahip olacak' dedik. Hükümet görevini devraldıktan sonra da bunu Türkiye çapında uygulamaya başladık. 'İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da, Japonya'da, Amerika'da ne varsa, bizim ülkemiz de bunlara layıktır, kavuşacak' dedik. Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarını yaptık, en büyük yatırımlarını gerçekleştirdik. Bir çok alanda batı standartlarının dahi üzerine çıktık. Artık benim vatandaşım da uçağa biniyor. İstanbul-Ankara arasında lüks otobüs fiyatına artık uçaklara binmek mümkün. Şu anda 6-7 farklı özel sektör şirketi taşımacılık yapıyor. Dünya ülkeleri arasında THY artık ilk 7 arasında yerini aldı. 79 senede Cumhuyiret tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Biz 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Farkımız bu. Batının hızlı trenleri artık bizde de var. İnşallah kısa bir zaman içerisinde Eskişehir-İstanbul etabını da tamamlıyoruz. Şimdi Ankara-Sivas hazırlanıyor. Batıda ileri demokratik standartlar mı var? Bizim ülkemizde artık hızla bunlara kavuşuyor. Çok daha köklü reformlar yapıyoruz."


AA


Geri Dön