27 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan: Sultan Abdulmecid'in hayali Marmaray'ı bitirdik!

Başbakan Erdoğan: Sultan Abdulmecid'in hayali Marmaray'ı bitirdik!

Almanya'da vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sultan Abdulmecid'in hayali Marmaray'ı bitirdiklerini de ifade ederek, ortalama yolcu sayısının günde 100 ila 150 bin arasında değiştiğine dikkati çekti...




Almanya'da vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'den selam getirdiğini, 77 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hasretini, özlemini, muhabbetini bugün bir kez daha Almanya'ya, Berlin'e taşıdıklarını ifade etti.


Yaptığı konuşmada Adalet saraylarının sayısını çoğalttıklarını belirterek "Artık merpen altı bir yargı yok" diyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:


"Dedik ki bunlar gayet güzel olsun, hakikaten merpen altında değil. Saraylarda en güzel şekliyle çalışsınlar en güzel şekliyle de kararlarını versinler. Bunun yollarını açtık. Emniyet sarayları yaptık aynı şekilde. Ah Ah, bir zamanlar karakol dendiği zaman insanın aklına korku tünelleri gelirdi. Acaba içeride ne olacak diye. Ama artık bu devirler kapandı. Artık işkenceye son dedik ve o dönemleri geride bıraktık. Bunlar artık yok. Kardeşlerim enerji hamdolsun artık KÖYDES Projesi ile ülkemin hemen hemen bütün köylerine ulaştık. Yol su noktasında önemli adımlar attık. Barajlar noktasında ciddi barajlar, göletler yaptık. Hala barajlar yapılmaya devam ediyor. Hala göletler yapılmaya devam ediyor. Fakat öyle bir kredibilitesi olan bir ülke haline geldi ki Türkiye, işte mayıs ayında hatırlayın bir ihalede ederi ihalenin bedeli 42 milyar dolar ve bununla 3. havalimanı yapılıyor. Üçüncü havalimanı yıllık yolcu kapasitesi asgari 100 milyon yolcu. Peki, bizim cebimizden para çıkıyor mu? Hayır. Biz para vermiyoruz. 20 yıllık kullanım hakkı veriyoruz. At binenin kılıç kuşananındır. Olay bu. Bitmedi. Üçüncü köprüyü boğazın üstüne inşa etmeye başladık. Kardeşlerim bedeli ne onun da evet inşaat bedeli 2,5 milyar dolar. Kardeşlerim şu anda Anadolu ve Avrupa yakasında evet direkler yükseldi. Son rakamı almadım ama 180 metreye yükseldi. 250 metreyi bulacak bu. Bu dünyanın sayılı inşallah asma köprülerinden biri oluyor. Buradan ağırlıklı olarak ağır vasıtalar geçecek. Birinci ve ikinci köprüden bunlar geçmeyecekler. Hepsi buraya yönlendiriliyor. Otomobiller de geçebilir mi, onlar da geçebilir. Hedef bir ve ikinin yükünü üçüncü köprüye almak."


Sultan Abdulmecid'in hayali MARMARAY'ı bitirdiklerini de ifade eden Başbakan Erdoğan, 153 yıllık rüyayı kendilerinin gerçekleştirdiğini dile getirdi. Şu anda ortalama yolcu sayısının günde 100 ila 150 bin arasında değiştiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Boğazın 62 metre derinliğinde. Bunu da biz yaptık. Kardeşlerim bakınız, bizim fiilimizin ulaştığı yere bunların hayalleri bile ulaşamaz. Bitti mi bitmedi. Şimdi MARMARAY'ın biraz daha güneyinde denizin altından çift katlı bir tünel daha yapıyoruz. İnanın ki denizin altından yapmak çok daha kolay. Çünkü denizin üstünden yaptığımız zaman, sandallarla motorlarla gelip provoke etmeye çalışıyorlar, şimdi denizin altında olduğu için göremiyorlar. Biz yola devam ediyoruz. 2015'te inşallah 3. köprü de bitiyor, 2. tünel de bitiyor. Tünelden otomobiller geçecek, MARMARAY'dan da biliyorsunuz raylı sistem... Oradan da toplu taşıma olarak vatandaşımız istifade edecek. Beş tane boğazın üzerinde alt ve köprülerle üst geçit. Bunlar şu anda oluyor. İzmir-İstanbul arasını 3 saate indiriyoruz. İzmit geçişinde dünyanın sayılı asma köprülerinden birini yapıyoruz. Zemin nerede biliyor musunuz, zemin denizin altında gittik temelini attık. Şimdi de Allah nasip ederse bu ayın 15'i gibi ya da 16'sında suyun üzerine artık betonlar çıkıyor. Bununla birlikte artık körfezi dolaşmayacak araçlar. Direkt köprüden geçecek  İzmir  yolculuğuna devam edecek. Bu otoyolun 5 ayrı noktasında firmalar çalışmalarını sürdürüyor. Hızla çalışmalara devam ediyoruz. Niye biz zamanla yarışıyoruz. Bizim sevdamız var bu millete, bizim aşkımız var. Onun için hızlı çalışmaya mecburuz. Kardeşlerim ama bunları böyle bir derdi yok biz dertliyiz. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkâr olmaya geldik.


Geri Dön